Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияНовите мощности за регазификация ще зависят от конкурентността на цените

Върни се назад

Назад

Новите мощности за регазификация ще зависят от конкурентността на цените

Новите мощности за регазификация ще зависят от конкурентността на цените

Нарастването на нови мощности за регазификация на втечнен природен газ в Северозападна Европа може да доведе до 37% увеличение на дневните количества втечнен природен газ през следващите 20 месеца, показва анализ на ICIS. Това обаче ще бъде възможно само ако европейските цени останат конкурентни в световен мащаб през това време. Отдръпването на Европа от руския природен газ за сметка на по-голяма зависимост от втечнен природен газ, поради войната в Украйна, все още може да не е толкова бързо, колкото се надяват политиците, въпреки забележителното ускорение на новите инфраструктурни проекти за внос през последните седмици. В много случаи обявените проекти вече са били в бавно развитие от известно време. Липсата на твърди ангажименти досега поставя под съмнение действителния им принос към сигурността на доставките в Европа, особено в краткосрочен план. Ето защо остава ключов въпрос доколко тези нови проекти и доставките на втечнен природен газ като цяло могат да помогнат за намаляване на нуждата на Европа от руски газ през следващите две до три години.

Планирани проекти за втечнен газ 

Съгласно данните на ICIS в Гърция до 2023 се очаква да бъдат реализирани три проекта с различен капацитет на регазификация между 7-17 млн.куб.м./ден. До 2025 г. се очаква да приключи четвърти (Elpedison LNG) проект за регазификация с капацитет 20 млн.куб.м./ден.

През 2021 г. Европа е внесла около 150 млрд.куб.м. (bcm) руски газ, което средно се равнява на около 385 млн. куб.м/ден. Досега през 2022 г. Европа е внасяла средно около 285 млн.куб. м. на ден, което е еквивалентно на 70% от сегашния капацитет за регазификация, който се използва в Европа. Европейската комисия смята, че вносът на руски газ през 2021 г. може да бъде намален с две трети през 2022 г., а в същото време вносът на втечнен природен газ може да се увеличи с 50 млрд. куб.м. В най-добрия случай новите проекти за втечнен природен газ може да успеят да добавят приблизително 17 млрд.куб.м./година капацитет за регазификация до края на 2022 г., като се приеме, че проектите за регазификация на плаващи хранилища Wilhelmshaven (FSRU) в Германия, Eemshaven FSRU в Холандия и FSRU в Paldiski, Естония работят.

Данните на ICIS показват, че сегашният европейски капацитет за регазификация възлиза на 215 млрд.куб.м. годишно. По-нататък анализът на ICIS показва, че новите обявени проекти биха могли да предложат допълнително до около 45 млрд.куб.м./г капацитет за регазификация до края на 2024 г. и 99 млрд.куб.м./г до 2028 г..

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО

Втори важен въпрос е дали предстоящите проекти за втечнен природен газ се разработват на правилното място. Това ще бъде от решаващо значение за това дали те наистина могат да допринесат за плана на Европейската комисия да направи Европа независима от руския газ доста преди 2030 г.

Южна Европа – особено Испания – има огромен потенциал за регазификация. Въпреки това вътрешните тесни места, особено между Испания-Франция-Германия, ограничават до колко Северна Европа може да се възползва от този капацитет.

По същия начин  към момента има до 9 млрд. куб. м. нов годишен капацитет за регазификация, планиран в балтийските държави, заедно с тръбопровод за газова междусистемна връзка Полша-Литва (GIPL), който скоро ще бъде отворен и ще свърже региона с останалата част от континента. Според експертите на ICIS в резултат на това тези проекти ще подобрят собствената си сигурност на доставките, но няма да допринесат за сигурността на доставките на ключови пазари в Централна Европа, където търсенето на газ е най-високо. Следователно развитието на капацитет за регазификация там, където мрежата е най-интегрирана и потреблението е най-високо, е от решаващо значение. В Северозападна Европа – Франция, Белгия, Германия и Холандия – има планове за увеличаване на капацитета за регазификация с 54 млрд. куб. м/год до 2028 г.. Германия планира да инвестира в поне три различни терминала за втечнен природен газ с цел да намали зависимостта си от руски газ.

ICIS изчислява, че ако всички тези проекти бъдат завършени, около 60% от настоящите руски доставки на Германия могат да бъдат заменени.

Докато продължават да се появяват допълнителни подробности около проектите, както и вероятността да бъдат завършени, степента на тяхното използване междувременно ще бъде изключително зависимo от пазарните цени. Поддържането на по-високи европейски (холандски TTF) цени спрямо Азия, независимо дали търсенето там продължава да се увеличава, ще бъде също толкова важно за поддържането на сигурността на доставките, колкото и самите проекти.

За повече информация: Europe’s LNG capacity boom could lead to step-change in regas volumes, ICIS

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: