Начало НовиниАнализиСъбитияНови правила за екопроектиране на локални отоплителни уреди

Върни се назад

Назад

Нови правила за екопроектиране на локални отоплителни уреди

Нови правила за екопроектиране на локални отоплителни уреди

ЕК прие нови правила на ЕС (Регламент (ЕС) 2024/1103)  за намаляване на потреблението на енергия и за улесняване на ремонта на локалните отоплителни уреди (както електрически, така и такива, работещи с газообразни или течни горива). Типични примери за тези продукти са електрически радиатори, лири за хавлиени кърпи, инфрачервени лъчисти нагреватели, електрически подови отоплители и газови печки.

Годишното потребление на енергия от локалните отоплителни топлоизточници през 2020 г. възлиза на 200 TWh годишно, което се равнява на 1,7 % от общото крайно потребление на енергия на ЕС и 4 % от крайното потребление на енергия при домакинствата и услугите. Очаква се прогнозното потребление на енергия от локалните отоплителни топлоизточници при обичайния сценарий да намалее до 140 TWh годишно през 2030 г. Намаляването може да бъде ускорено, в случай че бъдат актуализирани съществуващите изисквания за екопроектиране.

Съгласно оценката на въздействието на ЕК, с новите мерки за екопроектиране, потреблението на енергия и емисиите на парникови газове могат да намалеят до 2030 г. с 23 TWh годишно и съответно с 1,8 Mt CO2 екв. годишно.

Новите правила по-специално разширяват обхвата на екопроектирането с допълнителни видове уреди, като например лирите за хавлиени кърпи и големи тръбни нагреватели (обикновено в открити производствени помещения). Новите изисквания обхващат и локалните отоплителни топлоизточници, които се предлагат на пазара без регулиране на температурата, включително саморегулиращи се нагревателни кабели и подложки., които досега бяха изключени от екопроектирането. Освен това новите мерки въвеждат максимални нива на потребление на енергия за режимите с ниска консумация на енергия, като например режим на изключване или режим на готовност, за обхванатите продукти. Tова ще доведе до икономии на енергия, като изключително важно е, че ще бъде премахната правната празнота, при която локалните отоплителни топлоизточници могат да бъдат предлагани на пазара без регулатор, или с регулатори, които се продават отделно, за да се избегне прилагането на изискванията на правилата за екопроектиране.

Потребителите в ЕС ще се възползват от новите разпоредби, насърчаващи кръговата икономика, като се има предвид, че от производителите ще се изисква да предоставят резервни части на достъпни цени и свързана с тях информация за целите на ремонта на локалните отоплителни уреди.

Някои локални отоплителни уреди (но не електрически) също са обхванати от изискванията на ЕС за енергийно етикетиране. Понастоящем те също се преразглеждат, но се очаква този процес да приключи през 2025 г.

Преходният период за въвеждане на новите изисквания за екопроектиране е достатъчен, за да могат производителите да адаптират локалните отоплителни топлоизточници към тези изисквания. В рамките на периода следва да се отчита въздействието по отношение на разходите на производителите, особено за малките и средните предприятия, като същевременно се осигури постигането на целите на настоящия регламент. Документът ще се прилага от 1 юли 2025, като разпоредбите срещу заобикаляне на правилата (чл. 6) влизат в действие съвсем скоро-от 9 май 2024.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: