Начало НовиниАнализиСъбитияНови структури и правила в UK за по – добро енергийно планиране и мрежи

Върни се назад

Назад

Нови структури и правила в UK за по – добро енергийно планиране и мрежи

Нови структури и правила в UK за по – добро енергийно планиране и мрежи

Регулаторът на Обединеното кралство Ofgem предприе поредна стъпка от цялостната реформа за режима на присъединяване, като обяви наскоро, че започва създаването на Регионалните звена за системно планиране във Великобритания (Regional Energy Strategic Planners (RESPs)), за да подобри местното енергийно планиране и да ускори прехода към нетни нулеви емисии. Регионалните звена за системно планиране ще работят с организации на местно ниво, включително с местните власти и операторите на газовите и електрическите мрежи, за да подобрят разбирането за необходимата инфраструктура в различните части на страната и да привлекат инвестиции за проекти.

Новият подход към енергийното планиране предвижда регионалните звена за системно планиране да създадат ясни планове за това как трябва да се развиват местните енергийни системи, за да се постигнат нетни нулеви емисии, като се вземат предвид както националните цели, определени от правителството, така и местните нужди и най-подходящият подход във всеки район.

Операторът на бъдещите системи (ОБС), новият орган, който ще обедини планирането на електроенергийната и газовата система, ще отговаря за изпълнението на  13 регионалните звена за системно планиране в цяла Великобритания.

Като част от пакета от мерки за планиране и експлоатация на местните енергийни системи, Ofgem ще въведе и нова функция за улесняване на пазара, която ще осигури обединени пазари на гъвкавост. Пазарният фасилитатор ще отговаря за координацията на пазара, изпълнението, мониторинга и стратегическото ръководство. Ofgem скоро ще публикува консултация за това коя структура ще изпълнява тази нова функция.
Новите реформи са част от по-широката програма на Ofgem, съвместно с Министерството на енергийната сигурност и нулеви нетни емисии (DESNZ), за създаване на по-децентрализирана, декарбонизирана енергийна система, която насърчава по-гъвкаво и ефективно използване на енергията.

Ofgem също така обяви нови правила за ускоряване на присъединяването към електропреносната мрежа на жизнеспособни проекти и за изключване на на изпаднали в затрудднение или спекулативни разработчици на проекти от опашката за присъединяване към мрежите.
Промяната е голяма крачка встрани от съществуващата система „ПЪРВИ ПО ВРЕМЕ, ПЪРВИ ПО ПРАВО“, която доведе до дълга опашка от енергийни проекти, които биха могли да генерират почти 400 GW електроенергия – доста повече от необходимото за захранване на цялата британска енергийна система.
Новите етапи за управление на опашките ще бъдат въведени от оператора на мрежата на Обединеното кралство от 27 ноември 2023 г. и ще бъдат въведени както в съществуващите, така и в бъдещите споразумения за присъединяване към мрежата. Това ще доведе до прекратяване на спрените проекти, които блокират опашката за преносни линии с високо напрежение, и ще означава, че готовите за работа производства и хранилища за постигане на нулеви нетни емисии могат да бъдат ускорени.

За повече информация: тук

Още по темата: Ofgem стартира реформи на режима за присъединяване към мрежата

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: