Начало НовиниАнализиСъбитияНови термопомпи към топлофикационната мрежа в Манхайм ще снабдят с чиста енергия 3500 домакинства

Върни се назад

Назад

Нови термопомпи към топлофикационната мрежа в Манхайм ще снабдят с чиста енергия 3500 домакинства

Нови термопомпи към топлофикационната мрежа в Манхайм ще снабдят с чиста енергия 3500 домакинства

В Манхайм местният оператор на централно топлоснабдяване MVV започна експлоатацията на нова голяма термопомпа миналата седмица (20 октомври 2023). Използвайки вода от река Рейн, с водни количества между 5 и 25 в зависимост от сезона, помпата ще бъде свързана към топлофикационната мрежа. С капацитет от 20 MWTH и 7 MWEL помпата ще захранва около 3500 домакинства. Връщането на опита, натрупан с този проект, ще послужи за по-нататъшно развитие.
Според консервативни оценки в Манхайм могат да бъдат изградени 500 mwth въз основа на използването на води от Рейн и Некар.
Този пример е част от по-широка тенденция за интегриране на големи термопомпи в системите за централно отопление. Пазарната прогноза за 2023 г. за топлоснабдителни централи ясно набеляза термопомпите като силна тенденция за декарбонизиране на съществуващите системи, както и за обслужване на развитието на нови системи.

Източник: Euroheat&Power

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: