Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияНови €45 М от ЕИБ в подкрепа на изследванията в иновативни технологии за зелен водород

Върни се назад

Назад

Нови €45 М от ЕИБ в подкрепа на изследванията в иновативни технологии за зелен водород

Нови €45 М от ЕИБ в подкрепа на изследванията в иновативни технологии за зелен водород

  • Haldor Topsøe AS подписа споразумение за заем от 45 милиона евро с Европейската инвестиционна банка за подпомагане на изследванията в иновативни технологии за зелен водород, които могат да доведат до намаляване на въглеродните емисии.
  • Финансирането ще подкрепи и инвестициите на Haldor Topsøe в научноизследователска и развойна дейност в нови катализатори и каталитични технологии.
  • Сделката е подкрепена от Европейския фонд за стратегически инвестиции, основният стълб на Инвестиционния план на Европейската комисия за Европа

В съответствие със своята стратегия да стане глобален лидер в технологиите за намаляване на въглеродните емисии до 2024 г., датският технологичен доставчик Haldor Topsøe подписа споразумение за заем от 45 милиона евро с ЕИБ, за да подкрепи своите инвестиции в научноизследователска и развойна дейност в тази област. Финансирането от ЕИБ се подпомага от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), основният стълб на Инвестиционния план на Европейската комисия за Европа. Европейското финансиране подчертава ангажимента на компанията да разработва нови технологии в подкрепа на широк спектър от енергоемки индустрии в техния преход към нисковъглеродно бъдеще.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономика, която работи за хората, каза:

„Приветствам това споразумение между ЕИБ и датската компания Haldor Topsøe AS, която се възползва от гаранция по Инвестиционния план за Европа. Допълнителното финансиране ще бъде насочено към изследвания за разработване на иновативни водородни технологии и ще допринесе за намаляване на въглеродните емисии. Нуждаем се от бизнеса и техния иновационен потенциал, за да постигнем Европейската зелена сделка и нашата цел за въглероден неутралност до 2050 г. Този пример е голям принос към тези усилия.”

Роланд Баан, главен изпълнителен директор на Haldor Topsøe, каза:

„Преминаването на обществото към решения за чиста енергия е жизненоважно в битката срещу изменението на климата. Това финансиране ще подкрепи нашите изследвания за иновативни водородни технологии, които в крайна сметка ще позволят на нашите клиенти да произвеждат нисковъглеродни продукти за обществото. Благодарни сме за финансирането, което е свидетелство за нашето силно сътрудничество с ЕИБ.”

Инвестициите в научноизследователска и развойна дейност, подкрепени от финансирането на ЕИБ, подкрепят амбицията на Haldor Topsøe да разработва нови технологии и катализатори, за да подпомогне своите клиенти в прехода към увеличено използване на възобновяема енергия, както и към въглеродната неутралност на промишлените операции. В съответствие с тази цел, компанията се фокусира специално върху научноизследователска и развойна дейност с най-висок потенциал за намаляване на въглеродните емисии.

„Разработването на иновативни продукти изисква значителни и устойчиви инвестиции и се радвам, че отново можем да подкрепим инвестициите на Haldor Topsøe в научноизследователска и развойна дейност“, каза заместник-председателят на ЕИБ Кристиан Кетел Томсен. „Подпомагането на този тип авангардни изследвания от европейска компания е от стратегическо значение по отношение на опазването на технологиите и ноу-хау, но очевидно също е от полза за икономическия растеж и заетостта. Изследванията и разработките на Haldor Topsøe се справят с ключовите предизвикателства на нашето време, като опазват нашия климат и околната среда, което е напълно в съответствие с целите на ЕИБ за действия в областта на климата.

Ясен фокус са инвестициите в научноизследователска и развойна дейност за разработването на нови катализатори, иновативни водородни технологии и други каталитични технологии, които се очаква да намалят въглеродните емисии. Някои от най-обещаващите екологични технологии в това отношение са предназначени за производството на по-екологични химикали и възобновяеми горива, като зелен водород, зелен амоняк, биогорива и електрифициран метанол.

Кой кой е?

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е дългосрочната кредитна институция на Европейския съюз, собственост на неговите държави-членки. Тя предоставя на разположение дългосрочно финансиране за стабилни инвестиции, за да допринесе за постигане на целите на политиката на ЕС. През 2020 г. банката предостави над 600 милиона евро заеми за датски проекти в различни сектори, включително услуги, иновативна индустрия и малки и средни предприятия. И по-рано ЕИБ е подкрепяла Haldor Topsøe със споразумения за финансиране, подписани през 2013 и 2017 г.

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) е основният стълб на Инвестиционния план за Европа. Той предоставя гаранции за първа загуба, позволявайки на Групата на ЕИБ да инвестира в по-рискови проекти. Проектите и споразуменията, одобрени за финансиране по ЕФСИ, досега са мобилизирали 546,5 милиарда евро инвестиции, от които са се възползвали над 1,4 милиона малки и средни предприятия в целия Европейски съюз.

Основана през 1940 г., Haldor Topsøe е водещ световен доставчик на технологии и специалист по катализа. Компанията предоставя хетерогенни катализатори, както и инженерни и дизайнерски услуги и собствени технологии за инсталации, използващи каталитични процеси. Решенията на Haldor Topsøe помагат на клиентите в химическата и нефтената и газовата промишленост да постигнат оптимална производителност и да отговарят на регулаторните стандарти за емисии. Седалището на групата и основните изследователски лаборатории се намират в Лингби, Дания. Haldor Topsøe е изключително иновативна компания, която често си сътрудничи с Техническия университет на Дания и чиито изследвания се публикуват редовно в научни списания.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: