Начало НовиниАнализиСъбитияНовото енергийно етикиране в подкрепа на потребителите и стимул за иновации

Върни се назад

Назад

Новото енергийно етикиране в подкрепа на потребителите и стимул за иновации

Новото енергийно етикиране в подкрепа на потребителите и стимул за иновации

Енергийният етикет на ЕС заедно с минималните изисквания за „екодизайн“ представлява една история на успеха, която е от ключово значение за повишаване на енергийната ефективност на електрически уреди, които ежедневно използваме за осветление, отопление, хладилници, фризери и телевизори, но също така и на продукти като горивни котли, гуми и климатици.

От създаването си през 1994 г. енергийните етикети на ЕС подпомагат и насочват потребителите при избора им на продукти, които използват по-малко енергия.

Енергийният етикет е признат от 93% от потребителите, а 79% го отчитат, когато купуват нови електрически уреди, според Евробарометър 492.

Успехът на енергийните етикети в ЕС означава, че производителите продължават да подобряват и изобретяват все повече и повече енергийно ефективни продукти. За някои категории продукти означението само с буквата A вече не е достатъчно, за да опише най-енергийно ефективните продукти от тази клас, така че A +, A ++ или дори A +++ трябваше да се добавят към класификационната система. В същото време по-ниските класове (E, F, G) за някои категории продукти бяха прекратени поради изискванията за екодизайн или станаха толкова редки, че вече не бяха необходими.

За да се помогне на потребителите да направят информиран избор, когато купуват нови енергийно ефективни продукти и в същото време да продължат да насърчават промишлеността да разработва по-малко консумиращи енергия продукти, стана ясно, че енергийните етикети на ЕС се нуждаят от по-проста система за означаване.
Рамковият регламент на ЕС за енергийно етикетиране бе актуализиран и приет преди три години (Регламент (ЕС) 2017/1369) и въвежда още по-опростена класификация, използвайки само латинските буквите от A до G. Промяната се очаква да доведе до по-добро разграничение между продуктите, тъй като при текущата класификация на етикетите всички се озовават в едни и същи топ категории. Това означава, например, че хладилник, който в момента има етикет A +++, може да попадне в категория С, въпреки че хладилникът е също толкова енергийно ефективен, колкото преди, или че съдомиялна машина от клас  A ++  може при новите указания да бъде разпределена в категория Е. Основният принцип е, че категория A ще бъде празна, а категориите B и C слабо попълнени, за да проправят път за нови, по-енергийно ефективни продукти, които да бъдат изобретени и разработени.

През март 2019 г. Европейската комисия обяви, че първият набор от нови енергийни етикети за съдомиялни, перални, хладилници и електронни дисплеи ще бъдат видими в магазините от 1 март 2021 г. и за лампи, считано от 1 септември 2021 г. На практика това означава, че етикетите за тези групи продукти ще бъдат по новите стандарти от март или септември 2021 г. нататък и че старите етикети ще бъдат заменени след кратък преходен период от 2 седмици. Възможно е да има някои редки изключения, например при прекратяване на модел на продукта. В такъв случай моделът, който вече е на рафтове в магазина, може да запази стария си етикет.

Потребителите в ЕС могат да очакват значителни икономии на енергия от новите изисквания към етикетите. Професионалните специалисти като дизайнери на системи и инсталатори, също ще се възползват от по-ясните насоки.

  • Новите етикети ще съдържат по-опростена скала (от A до G) и ще бъде по-лесно да се сравнява енергийната ефективност между различните продукти.
  • Енергийният етикет на ЕС е езиково неутрален, тъй като в рамките на вътрешния пазар на ЕС има 24 официални езика.
  • Чрез сканиране на QR кода в горния десен ъгъл потребителите ще имат достъп до по-подробна информация за продукта в Европейския продуктов регистър за енергийно етикетиране, наречена EPREL. Тази база данни ще бъде достъпна за обществеността в края на 2020 г. Базата данни на EPREL ще помогне на националните органи за надзор на пазара да проверят дали продуктите отговарят на изискванията за енергийна ефективност и дали информацията на етикета е вярна.
  • Новите етикети могат да съдържат икони, които показват информация като моюност или размери на продукта, ниво на шума или консумация на вода, предоставяйки накратко полезна информация за потребителите.

Изчерпателна информация за промяната на български език, включително разнообразни информационни материали по темата можете да намерите на страницата на проекта LABEL 2020, Той се финансира по програма Хоризонт 2020 на ЕС като част от общоевропейската информационна кампания относно поетапното въвеждане на новите етикети за енергийна ефективност върху електроуредите и се изпълнява едновременно в 16 държави – членки на ЕС. Вижте повече тук (https://bg.label2020.eu/).

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: