Начало НовиниАнализиСъбитияНов акт за подобряване на достъпа до данни от измервания

Върни се назад

Назад

Нов акт за подобряване на достъпа до данни от измервания

Нов акт за подобряване на достъпа до данни от измервания

Днес EK прие нови правила на ЕС за достъп до данни за измерване и потребление на електроенергия. Те имат за цел да осигурят допълнителна защита на потребителите и да  дадат възможност чрез цифровизацията да участват по-активно в енергийния преход. Изискванията и процедурите, въведени съгласно това ново вторично законодателство, ще гарантират, че данните за измерването и потреблението в страните от ЕС използват един общ референтен модел.

Днешният регламент за изпълнение е първият от редица такива регламенти, които ще бъдат въведени през следващите две години, за да се улесни оперативната съвместимост на данните на потребителите на енергия в съответствие с член 24 от Директивата за електроенергията (EU/2019/944) и представлява един от основните резултати от Плана за действие за цифровизация на енергетиката от октомври миналата година. Следващите регламенти ще се съсредоточат върху данните, свързани със смяна на доставчика на услуги от страна на потребителите, активно управление на потреблението (demand response) и други услуги.

Съгласно новия закон потребителите ще могат да получат лесен достъп до своите измервателни данни, както и да дадат разрешение данните за тяхното потребление или производство на енергия да бъдат използвани от трети страни по начин, който е  в тяхна полза. Това може да включва например получаване на индивидуална оценка на това кой договор би бил най-добър и най-евтин за задоволяване на техните енергийни нужди, инсталации за възобновяема енергия или икономии на енергия. По този начин новите правила са важен фактор за Европейската зелена сделка и REPowerEU, като дават възможност на потребителите да участват активно в енергийния преход и им осигуряват достъп до по-достъпна енергия.

За предприятията и системните оператори тези правила, както и правилата, които ще бъдат приети със следващата вълна актове за изпълнение по отношение на данните, ще улеснят работата им на вътрешния пазар и лесното, безопасно и сигурно предаване на данни на тези, които се нуждаят от тях. Това от своя страна ще помогне на операторите да подобрят съществуващите процеси и да стимулират разработването и предоставянето на нови енергийни услуги, като например споделяне на енергия и управление на потреблението.

Източник: ЕК

Implementing Regulation for access to metering and consumption data and its annex (C/2023/ 3477 final)

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: