Начало НовиниАнализиСъбитияОбединеното кралство предостави 20 лиценза за съхранение на въглеродни емисии

Върни се назад

Назад

Обединеното кралство предостави 20 лиценза за съхранение на въглеродни емисии

Обединеното кралство предостави 20 лиценза за съхранение на въглеродни емисии

Стремежът на Обединеното кралство към нулеви нетни емисии направи значителна крачка напред с предоставянето на 20 лиценза за съхранение на въглеродни емисии в офшорни зони, включително край Абърдийн, Тисайд, Ливърпул и Линкълншир.

Институцията за прехода в Северно море (NSTA) стартира първия в Обединеното кралство кръг за лицензиране на съхранението на въглерод през юни 2022 г., като кандидатурите приключиха през септември. Общо 20-те лиценза са с площ от около 12 000 кв. км, което е малко повече от Йоркшир, най-голямото графство в Обединеното кралство.

След като новите места за съхранение започнат да функционират – а в някои случаи първото впръскване може да се осъществи след шест години – те биха могли да допринесат значително за постигането на целта до 2030 г. да се съхраняват до 30 млн. тона въглероден диоксид (CO2) годишно, което представлява приблизително 10 % от общите годишни емисии на Обединеното кралство, които през 2021 г. са били 341,5 млн. тона.

Предложенията идват след съобщението, че правителството отпуска до 20 млрд. паунда в подкрепа на развитието на улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид, като ще започне с проекти в Източното крайбрежие, Мърсисайд и Северен Уелс.

В доклада на Междуправителствената експертна група по изменение на климата от април 2022 г. се подчертава, че технологиите за улавяне и съхранение на въглероден диоксид (CCS) са необходими, за да може енергийният и промишленият сектор да достигнат нетни нулеви емисии. Това се подкрепя и от Шестия въглероден бюджет на Комитета по изменение на климата, в който се подчертава жизненоважната роля, която съхранението на въглерод трябва да играе по пътя на Обединеното кралство към нетна нула.

Лицензиите включват различни видове геоложки хранилища и са избрани след процес, при който са взети предвид характеристики като геология, близост до съществуваща инфраструктура – както е в Бактън край бреговете на Норфолк – и връзки с промишлени клъстери, които очакват съхранението на въглероден диоксид да помогне за постигането на целите за декарбонизация.

Необходимостта от споделяне на офшорното пространство с други ползватели на морското дъно, като например разработчици на вятърни генератори и петролни операции, също беше разгледана като част от процеса на лицензиране на NSTA, като се признава необходимостта от ранно ангажиране и продължаващо сътрудничество между съществуващите лицензианти и наематели, когато дадена зона от морското дъно е ключов ресурс за различни сектори.

Бъдещият успех на отрасъла за CCS изисква тясно сътрудничество между редица организации и след като NSTA издаде лиценз, лицензиантът трябва да получи и договор за наем на морското дъно от The Crown Estate или Crown Estate Scotland, за да може проектът да бъде задвижван. Преди да бъдат извършени каквито и да било дейности по оценка на лицензите за съхранение на въглерод, ще са необходими допълнителни съгласия и одобрения.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: