Начало НовиниАнализиСъбитияОт Полша с любов

Върни се назад

Назад

От Полша с любов

От Полша с любов

Нито една страна в Европа не настоява повече за шистовия газ от Полша. Полските представители са изключително активни в последните години в лобирането в Брюксел за даването на благословия на шистовия газ. И с поемането от страна на Полша на председателството на ЕС от 1 юли, тези усилия ще станат още по-интензивни.


Причините за полския ентусиазъм за този нов енергиен ресурс са добре известни. Полша иска да намали зависимостта си от Русия. В същото време тя трябва да намали собственото си потребление на въглища като част от задълженията си, свързани с политиката по изменение на климата, и какъв по-добър начин да се постигне това от местния добив на газ?


И както варшавския кореспондент Ekke Overbeek докладва, това не е всичко. Има и други възможни ползи за поляците. На първо място, държавата се нуждае от пари. На второ място, има шанс, че ако те станат първите двигатели в Европа, ще бъдат в състояние да се възползват от „износа“ своите знания. И трето, с американски компании, привлечени да участват в полското енергопроизводство, Полша се надява, че ще стане по-важна в американските военни схеми.


И все пак, анализатори, отговарящи за Полша, посочват, че в бързината да се копае за новото синьо злато, полското правителство направи някои елементарни грешки. От една страна подписа концесиите твърде лесно, особено по отношение на американските компании. В допълнение, правителството не отдели достатъчно внимание на въпросът за транспортирането на газа. Газопроводната мрежа е все още здраво контролирана от руснаците. Така че какво ще стане, ако американците стигат до заключението, че е по-изгодно да продават новия газ за руснаците?

Още по темата:

Цялата статия

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: