Начало НовиниАнализиСъбитияОферта, която Европа не може да откаже

Върни се назад

Назад

Оферта, която Европа не може да откаже

Оферта, която Европа не може да откаже

Може ли и трябва ли Европа да последва американския пример и да отдели големи ресурси за разработването на неконвенционални запаси на газ? Само няколко са въпросите, които са по-важни за бъдещето на европейския енергиен пазар, отколкото този. За съжаление, европейските политици се колебаят и не са консенсусни по въпросите за шистовия газ. Европейската комисия също няма твърдо мнение все още, същото е положението и с повечето държави-членки на ЕС като Германия и Холандия. Полша подкрепя шистовия газ, в Обединеното кралство също изглеждат готови да последват полския пример. Във Франция, от друга страна, засега е забранено проучването на шистоявия газ.

Но това колебание не се отнася само до европейски политици. В интервю за European Energy Review, Франк Умбах, асоцииран директор на новият, базиран в Лондон think-tank European Centre for Energy and Resource Security (EUCERS), отбелязва, че европейските енергийни компании са също точно толкова без решение какво да се прави с този „нов“, потенциално огромен енергиен ресурс, колкото и политиците. Той посочва, че до този момент, повечето от инициативите относно шистовия газ в Европа идват от американски, австралийски и британски компании. Силни стари мултиютилити компании в Европа като EoN, RWE, EDF, Enel и Vattenfall остават до голяма степен скептични по отношение на възможностите, които шистовия газ предлага.

Това, твърди г-н Умбах, е стратегическа грешка. Той е убеден, че шистовия газ предлага на Европа уникална възможност да намали зависимостта си от външни енергийни доставчици и радикално да промени структурата на енергийния пазар в своя полза. В нов доклад, изготвен за EUCERS, който е част от Департамента по военна наука в Кралския колеж, се търси решение на основните екологични, икономически и политически предизвикателства на шистовия газ и се заключава, че шистовия газ е оферта, която Европа не може да откаже.

Още по темата от източника:

 European Energy Review

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: