Начало НовиниАнализиСъбитияОще един пазар Ден – напред за електроенергия стартира в Западните Балкани

Върни се назад

Назад

Още един пазар Ден – напред за електроенергия стартира в Западните Балкани

Още един пазар Ден – напред за електроенергия стартира в Западните Балкани

Националният оператор на пазара на електроенергия в Северна Македония (MEMO) стартира на 10 май сряда първата в страната борса за електроенергия на сегмент „Ден – напред“. Това представлява голяма стъпка напред в енергийните пазари на страната, осигурявайки ясни и прозрачни ценови сигнали за инвестиции във възобновяема енергия.

Съгласно данните през първия ден на работа на пазара „Ден – напред“ са изтъргувани около 256 MWh като цените варират от 91 евро до 170 евро за МВтч.

Към момента 23 компании са членове на борсата в Северна Македония.

Първоначално енергийната борса ще обхваща само националния пазар на електроенергия, докато не се осъществи пазарно свързване с някои от съседните държави, се казва в по-ранно изявление на MEMO.

Секретариатът на Енергийната общност приветства успешното стартиране на пазара на електроенергия „Ден – напред“ в Северна Македония.

Секретариатът на Енергийната общност изигра важна роля в подкрепа на създаването на пазара „Ден – напред“ чрез предоставяне на техническа помощ за създаване на институционалната рамка и въвеждане в експлоатация на пазара „Ден – напред“ в Северна Македония. Тази подкрепа беше част от по-широка инициатива за създаване на регионален енергиен пазар в Западните Балкани, финансирана от Европейския съюз.

Приемането на новия пакет за електроенергия от Енергийната общност през декември 2022 г. осигурява необходимата правна рамка за интегрирането на пазарите на едро на електроенергия на договарящите се страни в европейския вътрешен пазар. Развитието на пазара за ден напред на Северна Македония е жизненоважна част от този процес, тъй като ще позволи на страната да се присъедини към единния европейски пазар на пазарите „Ден – напред“ и за свързване на пазар “ В рамките на деня“, като по този начин ще увеличи използването на трансграничните междусистемни връзки и ще осигури стабилен ценови сигнал за инвестициите във възобновяема енергия. Тази интеграция обаче може да се осъществи само ако Северна Македония бързо транспонира и приложи новия пакет за електроенергия до края на 2023 г.

Енергийната общност се ангажира да подпомогне Северна Македония в този процес, като осигури необходимата правна рамка за пазарно свързване и интеграция в единния европейски пазар на електроенергия.

През април старираха други два пазара „Ден – напред“ в Западните Балканите, този на Албания (11 април 2023) и Черна гора (27 април 2023).

Контекст:

MEMO Ltd, националният оператор на пазара на електроенергия в Северна Македония, беше официално създаден през август 2018 г. , който започна да функционира през октомври 2019 г. MEMO е изцяло собственост на АО МЕПСО Скопие, оператора на преносната система за електроенергия на Северна Македония.

На 1 октомври 2019 г. на MEMO Ltd беше издаден лиценз за организиране и управление на пазара на електроенергия в Република Северна Македония от Комисията за регулиране на енергийните и водните услуги на Република Северна Македония.

MEMO изпълнява различни задачи в качеството си на „делегиран оператор“, включително администриране на двустранния пазар на електроенергия, изчисляване на сетълмента на дисбалансите и фактуриране. Освен това действа като единствен купувач и отговорник за балансирането (BRP) за всички поддържани възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Северна Македония и предоставя прогнози за производството на ВЕИ.

През септември 2020 г. правителството номинира MEMO за Номиниран оператор на електроенергийния пазар (NEMO) и му възложи да създаде спот борса за електроенергия ( „Ден – напред“ и „В рамките на деня“) за Северна Македония, както и да предостави възможности и да участва в бъдещи операции по свързване на пазарите със съседните държави.

През 2020 г. преносните и пазарните оператори на електроенергия в България и Северна Македония подписаха меморандум за разбирателство, в който декларираха намерението си да свържат пазарите си за „Ден – напред“ до 2022 г.

Мисията на MEMO е да предостави сигурна и прозрачна търговска среда, като предостави на всеки участник на пазара справедлив и равен достъп до пазара.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: