Начало НовиниАнализиСъбитияПазарите на електроенергия и газ в ЕС през Q1 2022: волатилни и под въздействието на геополитическото напрежение

Върни се назад

Назад

Пазарите на електроенергия и газ в ЕС през Q1 2022: волатилни и под въздействието на геополитическото напрежение

Пазарите на електроенергия и газ в ЕС през Q1 2022: волатилни и под въздействието на геополитическото напрежение

Според последния тримесечен доклад на Европейската комисия за пазара на газ, публикуван 08/07/2022, неоправданата агресия на Русия срещу Украйна е засилила несигурността по отношение на сигурността на доставките на газ в Европа и нестабилността на цените на европейските газови пазари.

В тримесечния доклад се подчертава и въздействието на настоящото геополитическо напрежение върху пазара на електроенергия в ЕС през първото тримесечие на 2022 г. Високите цени на едро на електроенергията оказват натиск върху цените на дребно, което се отразява както на домакинствата, така и на промишлените сектори с нарастващи сметки за енергия.

Доклад за пазара на газ за Q1 2022
В доклада за пазара на газ се очертава нестабилността на цените на газа през първото тримесечие на 2022 г., като се отбелязва, че спотовата цена на TTF се е повишила до 212 €/MWh на 7 март. Цените на суровия петрол в началото на март се повишиха до най-високата стойност (138 USD/барел) от лятото на 2008 г. насам, а цените на въглищата също достигнаха рекордни стойности (360 €/Mt).

През първите месеци на 2022 г. ЕС е похарчил приблизително 78 млрд. евро за внос на газ (от които 27 млрд. евро за внос на руски газ). Нетният внос на газ в ЕС се е увеличил с 10% през този период, докато вносът на втечнен природен газ (LNG) е нараснал със 72% на годишна база. Втечненият природен газ се превърна в най-важния източник на доставки през първите месеци на 2022 г., като 34% от общия внос на газ извън ЕС е пристигнал под тази форма.

В сравнение с първото тримесечие на 2021 г. изтеглянето на газ от хранилищата беше по-малко интензивно. На 31 март 2022 г. средният процент на запълване на хранилищата в ЕС беше 26%, което е с около 4 процентни пункта по-малко в сравнение с предходната година. Сравнително мекият зимен сезон и намаляването на производството в газоинтензивните отрасли може да са допринесли за по-малката зависимост от изтеглянето на газ от хранилищата, особено на фона на високите цени на газа на едро. Спот цените на европейските газови хъбове останаха високи и нестабилни през първите месеци на годината, като отбелязаха петкратно увеличение на годишна база в диапазона 95-100 евро/MWh. През първото тримесечие на 2022 г. потреблението на газ в ЕС спадна с 8% (-11,6 млрд. куб. м) на годишна база.

Доклад за пазара на електроенергия за Q1 2022
Докладът за пазара на електроенергия показва как въздействието на международните санкции срещу Русия и страхът от прекъсване на доставките са допринесли за това цените на електроенергията да достигнат исторически нива през първото тримесечие на 2022 г. Средната стойност на европейския енергиен бенчмарк през този период е 201 €/MWh – с 281% по-висока от тази през първото тримесечие на 2021 г. Потреблението на електроенергия леко намаля (-1%), подкрепено от меката зима и влиянието на високите цени на електроенергията.

Най-голямото годишно увеличение на цените на едро на електроенергията в страните от ЕС беше регистрирано в Испания и Португалия (+411%), Гърция (343%) и Франция (+336%), като Италия отчете най-високата тримесечна средна цена (249 €/MWh), която беше с 318% по-висока, отколкото през същия период на 2021 г.

Въглеродните квоти регистрираха нов връх в началото на февруари, като се изкачиха над 96 €/тCO2, спаднаха в началото на март и се възстановиха до цени около 80-85 €/тCO2.

Въпреки увеличените нива на производство на енергия от изкопаеми горива, делът на енергията от възобновяеми източници успя да достигне 39%, изпреварвайки изкопаемите горива (37%) през първите месеци на 2022 г. В сравнение с първото тримесечие на 2021 г. производството на енергия от възобновяеми източници се е увеличило с 1% (+1 TWh) в резултат на увеличението с 20% (+20 TWh) на вятъра на сушата, 31% на слънчевата енергия (+8 TWh) и 8% на вятъра в морето (+1 TWh) на годишна база, въпреки че производството на енергия от ВЕЦ е намаляло с 27% (-28 TWh). През същия период е регистрирано увеличение с 6 % (+17 TWh) на производството на енергия от изкопаеми горива и спад с 9 % (-16 TWh) на производството на енергия от ядрени източници.

Търсенето на електрически зареждащи се превозни средства (ECV) се е увеличило през първото тримесечие на 2022 г. на годишна база (+19%), в резултат на което през този период в ЕС са регистрирани над 423 000 нови ECV. Това е третата най-висока тримесечна цифра в историята, което се изразява в 19% пазарен дял – над три пъти по-висок от този в САЩ, но по-нисък от този в Китай.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: