Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияПазарите на ток и газ в ЕС в края на 2010

Върни се назад

Назад

Пазарите на ток и газ в ЕС в края на 2010

Пазарите на ток и газ в ЕС в края на 2010

Европейската енергийна обсерватория публикува докладите си за наблюдение на пазарите на електрическа енергия и природен газ за последното тримесечие на 2010

Електроенергия

  • През последното тримесечие на 2010 г. европейските икономики продължават да показват сигнали на стабилен растеж. В сравнение със същия период на 2009 г. БВП в страните от ЕС-27 е с ръст от 2,1%. Икономическия растеж е съпроводен с повишена консумация на електрическа енергия и по-високи обеми на търговията на повечето от електроенергийните пазари в ЕС.
  • Сравнително по-студеното време довежда до увеличено потребление в битовия сектор през октомври и особено през декември 2010. Цените на енергията достигат най-високите си нива за последните две години в страните от Западна и Северна Европа.
  • Вълната от стачки и протести срещу пенсионната реформа от октомври 2010 във Франция се отразяват на производството на ядрена енергия в страната. Намаленото производство води до покачване на цените на електрическата енергия в Централния западноеверопейски енергиен район.
  • Спот цените на нефта, газа и въглищата се повишават в периода октомври – декември 2010.
  • Възобновяемите енергийни източници продължават да играят важна роля в енергийния баланс на много от страните. Докато в Германия и Испания производството на електрическа енергия от вятърни централи води до повишаване на цените, то в страните от Централна и Югоизточна Европа, производството от водни централи задържа цените на по-ниски нива спрямо други страни.
  • Фокус е поставен на свързването на пазари в Европа – в Централно западно европейски район на 09 ноември 2010, последвано от свързване на същия район със северните райони и между Nordpool и пазарите в Полша.
Природен газ
  • Исторически ниските температури и повишаващ се икономически ръст довеждат до стабилно повишаване на потреблението на природен газ, както и на цените ден-напред в Европа. Потреблението на природен газ в страните от ЕС-27 достига до нивата преди кризата. Ценовите нива ден-напред в края на периода са между 24 и 25 €/MWh на европейските хъбове, еквивалентни на тези регистрирани в началото на 2009 г.
  • Повишаването на цените ден-напред от средно под 19 €/MWh до близо 25 €/MWh, надвишава повишаването на цените по дългосрочните договори за доставка, базирани на цените на нефта. На някои места, като Германия, Франция, Австрия и Италия цените ден-напред дори надвишават цените по някои от дългосрочните договори за доставка.
  • В контраст с цените по дългосрочните договори и тези ден-напред, цените на LNG доставен в Европа остават конкурентни, например във Великобритания и Иберийския полуостров, където нивата им са между 16.8 €/MWh и 19 €/MWh.

За достъп до докладите:

 За електричество

 За природен газ

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: