Начало НовиниАнализиСъбитияПазарите на ток и газ в ЕС в края на 2010

Върни се назад

Назад

Пазарите на ток и газ в ЕС в края на 2010

Пазарите на ток и газ в ЕС в края на 2010

Европейската енергийна обсерватория публикува докладите си за наблюдение на пазарите на електрическа енергия и природен газ за последното тримесечие на 2010

Електроенергия

  • През последното тримесечие на 2010 г. европейските икономики продължават да показват сигнали на стабилен растеж. В сравнение със същия период на 2009 г. БВП в страните от ЕС-27 е с ръст от 2,1%. Икономическия растеж е съпроводен с повишена консумация на електрическа енергия и по-високи обеми на търговията на повечето от електроенергийните пазари в ЕС.
  • Сравнително по-студеното време довежда до увеличено потребление в битовия сектор през октомври и особено през декември 2010. Цените на енергията достигат най-високите си нива за последните две години в страните от Западна и Северна Европа.
  • Вълната от стачки и протести срещу пенсионната реформа от октомври 2010 във Франция се отразяват на производството на ядрена енергия в страната. Намаленото производство води до покачване на цените на електрическата енергия в Централния западноеверопейски енергиен район.
  • Спот цените на нефта, газа и въглищата се повишават в периода октомври – декември 2010.
  • Възобновяемите енергийни източници продължават да играят важна роля в енергийния баланс на много от страните. Докато в Германия и Испания производството на електрическа енергия от вятърни централи води до повишаване на цените, то в страните от Централна и Югоизточна Европа, производството от водни централи задържа цените на по-ниски нива спрямо други страни.
  • Фокус е поставен на свързването на пазари в Европа – в Централно западно европейски район на 09 ноември 2010, последвано от свързване на същия район със северните райони и между Nordpool и пазарите в Полша.
Природен газ
  • Исторически ниските температури и повишаващ се икономически ръст довеждат до стабилно повишаване на потреблението на природен газ, както и на цените ден-напред в Европа. Потреблението на природен газ в страните от ЕС-27 достига до нивата преди кризата. Ценовите нива ден-напред в края на периода са между 24 и 25 €/MWh на европейските хъбове, еквивалентни на тези регистрирани в началото на 2009 г.
  • Повишаването на цените ден-напред от средно под 19 €/MWh до близо 25 €/MWh, надвишава повишаването на цените по дългосрочните договори за доставка, базирани на цените на нефта. На някои места, като Германия, Франция, Австрия и Италия цените ден-напред дори надвишават цените по някои от дългосрочните договори за доставка.
  • В контраст с цените по дългосрочните договори и тези ден-напред, цените на LNG доставен в Европа остават конкурентни, например във Великобритания и Иберийския полуостров, където нивата им са между 16.8 €/MWh и 19 €/MWh.

За достъп до докладите:

 За електричество

 За природен газ

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: