Начало НовиниАнализиСъбитияПазарът на критични минерали бележи безпрецедентен ръст според МЕА

Върни се назад

Назад

Пазарът на критични минерали бележи безпрецедентен ръст според МЕА

Пазарът на критични минерали бележи безпрецедентен ръст според МЕА

В първия си годишен преглед на пазара на критични минерали Международната енергийна агенция отбелязва ръст на планираните инвестиционни проекти, но констатира, че е необходима още работа, за да се осигурят диверсифицирани и устойчиви доставки на минерали в подкрепа на енергийния преход.

Според нов доклад на Международната агенция по енергетика пазарът на минерали, които помагат за захранването на електромобили, вятърни турбини, соларни панели и други технологии, ключови за прехода към чиста енергия, се е удвоил през последните пет години.

Първият годишен преглед на пазара на критични минерали на МЕА, публикуван заедно с нов онлайн инструмент за проучване на данни, показва, че рекордното разгръщане на технологиите за чиста енергия стимулира огромното търсене на минерали като литий, кобалт, никел и мед. От 2017 г. до 2022 г. енергийният сектор е основният фактор за утрояване на общото търсене на литий, 70% скок на търсенето на кобалт и 40% увеличение на търсенето на никел. Пазарът на минерали за преход към чиста енергия достигна 320 млрд. щатски долара през 2022 г. и се очаква да продължи да расте с бързи темпове, което все повече го измества в центъра на световната минна индустрия.

В отговор на това инвестициите в разработването на критични минерали нараснаха с 30% през миналата година, след 20% увеличение през 2021 г. Сред различните минерали най-рязко нарастват инвестициите в лития – скок с 50%, следван от медта и никела. Силният ръст на разходите на компаниите за разработване на минерални запаси подкрепя достъпността и скоростта на прехода към чиста енергия, който ще бъде силно повлиян от наличието и достъпността им.

„В ключов момент за прехода към чиста енергия в световен мащаб сме окуражени от бързия растеж на пазара на критични минерали, които са от решаващо значение за постигането на глобалните цели в областта на енергетиката и климата“, заяви изпълнителният директор на МЕА Фатих Бирол. „Въпреки това остават големи предизвикателства. Необходимо е да се направи още много, за да се гарантира, че веригите за доставка на критични минерали са сигурни и устойчиви. МЕА ще продължи да играе водеща роля в тази област с помощта на най-съвременни изследвания и анализи, както и чрез обединяване на усилията на правителства, компании и други заинтересовани страни за постигане на напредък, по-специално на срещата на високо равнище за критичните минерали и чистата енергия на 28 септември.“

Според анализа на МЕА, ако се реализират всички планирани проекти за критични полезни изкопаеми в световен мащаб, доставките биха могли да бъдат достатъчни, за да подкрепят обявените от правителствата национални ангажименти в областта на климата. Въпреки това рискът от забавяне на проектите и специфичните за технологиите недостатъци не оставят място за самодоволство относно адекватността на доставките. И при всички случаи до 2030 г. ще са необходими повече проекти при сценарий, който ограничава глобалното затопляне до 1,5 °C.

Разнообразието на предлагането също остава проблем, тъй като много нови обяви за проекти идват от вече доминиращи държави. В сравнение с преди три години делът на трите най-големи производители на критични минерали през 2022 г. или остава непроменен, или се увеличава допълнително, особено за никела и кобалта. Освен това практиките в областта на околната среда, социалната сфера и управлението (ESG) бележат разнопосочен напредък. Компаниите постигат напредък в областта на инвестициите в общността, безопасността на работниците и баланса между половете. Емисиите на парникови газове обаче остават високи, като всяка година се отделя приблизително същото количество на тон добит минерал. От 2018 г. до 2021 г. извличането на вода почти се е удвоило.

Към Прегледа на пазара на критични минерали за 2023 г. е приложен новият IEA Critical Minerals Data Explorer – интерактивен онлайн инструмент, който позволява на потребителите лесно да получат достъп и да се ориентират в данните и прогнозите на МЕА за критичните минерали. В първоначалната си версия инструментът предоставя на потребителите достъп до прогнозите за търсенето при различни сценарии и технологични тенденции. В бъдещите актуализации ще бъде добавена информация за предлагането.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: