Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияПазар на дребно 2020: висока концентрация, регулирани цени, забавено въвеждане на интелигентни уреди

Върни се назад

Назад

Пазар на дребно 2020: висока концентрация, регулирани цени, забавено въвеждане на интелигентни уреди

Пазар на дребно 2020: висока концентрация, регулирани цени, забавено въвеждане на интелигентни уреди

CEER и Агенцията на ЕС за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER) публикуваха новото издание на раздела за търговия на дребно и защита на потребителите на Доклада за наблюдение на пазара за 2020 г. (MMR) с подкрепата на Секретариата на Енергийната общност. Материалът се фокусира върху пазарната конкуренция на дребно, цените на дребно и върху потребителите, включително – върху значението на ангажираността на потребителите в енергийния преход.

Мониторинг на пазарите на дребно на енергия през 2020 г.: какво е новото?

  • През 2020 и 2021 година настъпиха значителни вариации в цените: Първо, поради икономическия спад в резултат на COVID-19 в комбинация с рязко спадане на цените на газа и по-късно възстановяването след 2020 г. с ограничени доставки на втечнен природен газ. Безпрецедентните пазарни условия застрашиха способността на бизнеса и домакинствата да плащат сметките си за енергия. Разделът се фокусира върху 2020 г. и пазарните условия, свързани с COVID-19, а скорошна публикация на ACER прави наблюдения във връзка с високите цени на енергията през последните две тримесечия на 2021 г.
  • Пазарна концентрация: Ако оставим настрана ограничените подобрения в тази област, по-голямата част от енергийните пазари на дребно в ЕС са силно концентрирани, което може да ограничи избора на потребителите да избират алтернативни доставчици.
  • Цените на дребно се различават: Цените, които потребителите плащат за своята енергия, продължават да са много различни в целия ЕС през 2020 г. В сравнение с 2009 г., когато беше проведено първото сравнително изследване, средните цени на електроенергията за домакинствата нараснаха по-бързо от инфлацията.
  • Регулираните цени все още играят роля: Съществуването на регулирани цени в някои държави-членки може да ограничи навлизането на нови доставчици, да намали избора на потребителите и да образува бариери пред ценообразуването.

  • Инструментите за сравнение за потребителите са ключови: За да можете да пазарувате на по-добри цени и услуги, интелигентните измервателни уреди и надеждните инструменти за сравнение са от съществено значение.

  • Интелигентните измервателни уреди също подобряват пазарната информация, но тяхното въвеждане не е навременно. Наличието им продължава да варира в различните държави-членки, като през последните години се подобрява.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: