Начало НовиниАнализиСъбитияПазар на дребно 2020: висока концентрация, регулирани цени, забавено въвеждане на интелигентни уреди

Върни се назад

Назад

Пазар на дребно 2020: висока концентрация, регулирани цени, забавено въвеждане на интелигентни уреди

Пазар на дребно 2020: висока концентрация, регулирани цени, забавено въвеждане на интелигентни уреди

CEER и Агенцията на ЕС за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER) публикуваха новото издание на раздела за търговия на дребно и защита на потребителите на Доклада за наблюдение на пазара за 2020 г. (MMR) с подкрепата на Секретариата на Енергийната общност. Материалът се фокусира върху пазарната конкуренция на дребно, цените на дребно и върху потребителите, включително – върху значението на ангажираността на потребителите в енергийния преход.

Мониторинг на пазарите на дребно на енергия през 2020 г.: какво е новото?

  • През 2020 и 2021 година настъпиха значителни вариации в цените: Първо, поради икономическия спад в резултат на COVID-19 в комбинация с рязко спадане на цените на газа и по-късно възстановяването след 2020 г. с ограничени доставки на втечнен природен газ. Безпрецедентните пазарни условия застрашиха способността на бизнеса и домакинствата да плащат сметките си за енергия. Разделът се фокусира върху 2020 г. и пазарните условия, свързани с COVID-19, а скорошна публикация на ACER прави наблюдения във връзка с високите цени на енергията през последните две тримесечия на 2021 г.
  • Пазарна концентрация: Ако оставим настрана ограничените подобрения в тази област, по-голямата част от енергийните пазари на дребно в ЕС са силно концентрирани, което може да ограничи избора на потребителите да избират алтернативни доставчици.
  • Цените на дребно се различават: Цените, които потребителите плащат за своята енергия, продължават да са много различни в целия ЕС през 2020 г. В сравнение с 2009 г., когато беше проведено първото сравнително изследване, средните цени на електроенергията за домакинствата нараснаха по-бързо от инфлацията.
  • Регулираните цени все още играят роля: Съществуването на регулирани цени в някои държави-членки може да ограничи навлизането на нови доставчици, да намали избора на потребителите и да образува бариери пред ценообразуването.

  • Инструментите за сравнение за потребителите са ключови: За да можете да пазарувате на по-добри цени и услуги, интелигентните измервателни уреди и надеждните инструменти за сравнение са от съществено значение.

  • Интелигентните измервателни уреди също подобряват пазарната информация, но тяхното въвеждане не е навременно. Наличието им продължава да варира в различните държави-членки, като през последните години се подобрява.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: