Начало НовиниАнализиСъбитияПартньорство за умения в областта на енергията от възобновяеми източници

Върни се назад

Назад

Партньорство за умения в областта на енергията от възобновяеми източници

Партньорство за умения в областта на енергията от възобновяеми източници

На 21 март 2023 търговски асоциации за възобновяема енергия и представители на монтажници на чисти технологии, с подкрепата на Европейската комисия, създадоха широкомащабно партньорство за умения за промишлената екосистема за възобновяема енергия. Те имат за цел да дадат възможност на работниците да придобият уменията, необходими за производството и управлението на технологии за възобновяема енергия, за да се постигнат целите на ЕС в областта на енергетиката и климата за 2030 г. и неутралност по отношение на климата до 2050 г. Партньорството ще направи това, като даде възможност за създаване на качествени работни места и кариерно развитие в Европа, като предложи политически препоръки за постигане на напредък в развитието на уменията, като включи съответните национални органи, образователните институции, особено институциите за професионално образование и обучение, и платформите за обучение; и привличане на повече жени към работни места, свързани с чистата енергия.

Като цяло през 2020 г. в сектора на енергията от възобновяеми източници в ЕС са били заети около 1,3 милиона души. Очаква се този брой да се увеличи след ускореното внедряване на решения за чиста енергия. Като се отчитат всички сектори на възобновяемата енергия, постигането на целите на REPowerEU ще изисква създаването на над 3,5 милиона работни места до 2030 г. Например уменията, необходими за секторите на биометана и термопомпите, се оценяват на повече от 1 милион работници до 2030 г. според индустрията. В сектора на фотоволтаичната слънчева енергия индустрията също ще наброява 1 милион работници до 2030 г., като само в производството са необходими до 66 000 работни места.

Следвайки ангажиментите в други промишлени екосистеми, това 15-то партньорство в областта на уменията представлява конкретно изпълнение на Пакта за умения — водещата инициатива в рамките на Европейската програма за умения. То ще подкрепи целите, определени в наскоро представения Net-Zero Industry Act, като продължение на Плана за промишлеността на Зелената сделкаплана REPowerEU и Европейската година на уменията. Той също така допринася за водещата цел на ЕС до 2030 г. най-малко 60 % от всички възрастни да участват в обучение всяка година. От създаването на Пакта повече от 1000 организации се ангажираха да преквалифицират над 6 милиона души в Европа.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: