Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияПисмо до Европейския съвет: Защо електроенергията е от ключово значение за енергийната сигурност на ЕС

Върни се назад

Назад

Писмо до Европейския съвет: Защо електроенергията е от ключово значение за енергийната сигурност на ЕС

Писмо до Европейския съвет: Защо електроенергията е от ключово значение за енергийната сигурност на ЕС

Европейските държавни и правителствени ръководители ще се срещнат утре в Брюксел, за да обсъдят как най-добре да смекчат въздействието на повишаващите се цени на енергията в ЕС и как да постигнат независимост на блока от вноса на изкопаеми горива.

Преди двудневното заседание на Европейския съвет (24 и 25 март) президентът на Eurelectric Жан-Бернар Леви изпрати писмо до лидерите на ЕС, в което изразява ангажимента на електроенергийната индустрия да бъде напълно въглеродно неутрална много преди 2050 г. и призовава за повече инвестиции в решения, които да помогнат на ЕС да намали зависимостта си от вноса на изкопаеми горива.

Понастоящем Европа получава почти 70 % от износа на руски газ и приблизително половината от руския петрол, а общо Обединеното кралство, ЕС и САЩ харчат над 700 млн. долара дневно за руски петрол и газ.

Електрификацията е решение за постигане на целите за декарбонизация на Европа, както и за нейния енергиен суверенитет.

Електроенергийният сектор върви по ускорен път към въглеродна неутралност: две трети от електроенергията в ЕС е безвъглеродна през 2020 г., като се очаква този дял да нарасне до 85 % до края на това десетилетие. Ускоряването на внедряването на чисти електрически технологии в транспорта, сградите и промишлеността ще помогне на Европа да постигне амбициите си за неутралност по отношение на климата и да намали вноса на изкопаеми горива.

Директната електрификация може да замени газа и петрола за отопление и транспортни цели, като значително намали зависимостта ни от чужди сили.

Г-н Леви призовава Съвета да даде приоритет на мерките, включени в инструментариума на Европейската комисия, за облекчаване на тежестта върху потребителите чрез предоставяне на пряка финансова подкрепа на уязвимите потребители или чрез намаляване на данъците и налозите върху сметките за електроенергия.

Той също така призова Европейския съвет да се въздържа от нарушаващи конкуренцията ad hoc интервенции, които възпират инвестициите в проекти за чиста и възобновяема енергия, като по този начин забавят способността на Европа да се откаже от вноса на изкопаеми горива.

Той допълни, че всички интервенции трябва да са насочени преди всичко към основната причина за настоящото увеличение на цените на енергията. Тези извънредни мерки, които следва да се прилагат само при изключителни обстоятелства, трябва да бъдат хармонизирани и координирани на равнище ЕС, за да се избегне фрагментирането на пазара.

Подобни интервенции трябва да бъдат временни, технологично неутрални и без обратна сила (ретроактивни).

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: