Начало НовиниАнализиСъбитияПлановете в областта на климата остават недостатъчни: Необходими са по-амбициозни действия

Върни се назад

Назад

Плановете в областта на климата остават недостатъчни: Необходими са по-амбициозни действия

Плановете в областта на климата остават недостатъчни: Необходими са по-амбициозни действия

Нов доклад на ООН за изменението на климата показва, че страните постепенно обръщат кривата на световните емисии на парникови газове, но подчертава, че тези усилия остават недостатъчни за ограничаване на глобалното повишаване на температурата до 1,5 градуса по Целзий до края на века.

Според доклада общите ангажименти на 193-те страни по Парижкото споразумение могат да доведат до глобално затопляне с около 2,5 градуса по Целзий до края на века.

В днешния доклад се посочва също, че настоящите ангажименти ще доведат до увеличаване на емисиите с 10,6 % до 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г. Това е подобрение в сравнение с миналогодишната оценка, според която страните са на път да увеличат емисиите си с 13,7 % до 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г.

Миналогодишният анализ показа, че прогнозираните емисии ще продължат да се увеличават и след 2030 г. докато според тазгодишния анализ, въпреки че емисиите вече няма да се увеличават след 2030 г., те все още не показват бързата тенденция на намаляване, която според науката е необходима през това десетилетие.

В доклада на Междуправителствената експертна група по изменение на климата към ООН от 2018 г. се посочва, че емисиите на CO2 трябва да бъдат намалени с 45% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г. Най-новият научен доклад на Междуправителствения комитет по изменение на климата, публикуван по-рано тази година, използва 2019 г. като базова и посочва, че емисиите на парникови газове трябва да бъдат намалени с 43 % до 2030 г. Това е от решаващо значение за постигане на целта на Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5 градуса по Целзий до края на този век и за избягване на най-тежките последици от изменението на климата, включително по-чести и тежки суши, горещини и валежи.

„Тенденцията за намаляване на емисиите, очаквана до 2030 г., показва, че държавите са постигнали известен напредък през тази година“, заяви Саймън Стийл, изпълнителен секретар на ООН по въпросите на изменението на климата. „Но науката е ясна, както и целите ни в областта на климата съгласно Парижкото споразумение. Все още не сме се доближили до мащаба и темпа на намаляване на емисиите, които са необходими, за да се насочим към свят с под 1,5 градуса по Целзий. За да запазим тази цел, националните правителства трябва да укрепят плановете си за действие в областта на климата сега и да ги изпълнят през следващите осем години.“

Организацията на обединените нации анализира плановете за действие в областта на климата – известни като национално определени приноси (NDC) – на 193 страни по Парижкото споразумение, включително 24 актуализирани или нови NDC, представени след Конференцията на ООН по изменението на климата в Глазгоу (COP 26) до 23 септември 2022 г. Взети заедно, плановете обхващат 94,9 % от общите световни емисии на парникови газове през 2019 г.

„На Конференцията на ООН по изменението на климата в Глазгоу миналата година всички държави се съгласиха да преразгледат и укрепят своите планове за климата“, заяви Стийл. „Фактът, че след COP 26 бяха представени само 24 нови или актуализирани плана за климата, е разочароващ. Правителствените решения и действия трябва да отразяват степента на спешност, сериозността на заплахите, пред които сме изправени, и краткостта на времето, което ни остава, за да избегнем опустошителните последици от бягството от климатичните промени.“

Това е вторият подобен доклад на ООН за изменението на климата, който предоставя критична актуализация на миналогодишния встъпителен обобщаващ доклад за NDC. Въпреки че общите констатации на доклада са сурови, в него има и проблясъци на надежда.

Повечето от страните, които са представили нови или актуализирани НДП, са засилили ангажимента си за намаляване или ограничаване на емисиите на парникови газове до 2025 г. и/или 2030 г., демонстрирайки по-голяма амбиция за справяне с изменението на климата.

Във втория доклад на ООН за изменението на климата относно дългосрочните стратегии за развитие с ниски емисии, също публикуван днес, се разглеждат плановете на страните за преход към нулеви нетни емисии до средата на века или около нея. В доклада се посочва, че емисиите на парникови газове на тези държави могат да бъдат с около 68 % процента по-ниски през 2050 г., отколкото през 2019 г., ако всички дългосрочни стратегии бъдат изцяло изпълнени навреме.

Настоящите дългосрочни стратегии (представляващи 62 страни по Парижкото споразумение) представляват 83% от световния БВП, 47% от световното население през 2019 г. и около 69% от общото потребление на енергия през 2019 г. Това е силен сигнал, че светът започва да се стреми към нулеви нетни емисии.

В доклада обаче се отбелязва, че много от целите за нулеви нетни емисии остават несигурни и отлагат в бъдещето критични действия, които трябва да се предприемат сега. Спешно са необходими амбициозни действия в областта на климата преди 2030 г., за да се постигнат дългосрочните цели на Парижкото споразумение.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: