Начало НовиниАнализиСъбитияПлан за действие за дигитализация на енергийния сектор

Върни се назад

Назад

План за действие за дигитализация на енергийния сектор

План за действие за дигитализация на енергийния сектор

Европейската комисия оповести на 23 юли 2021 г. пътна карта за подготовка за план за действие за дигитализация на енергийния сектор, който трябва да се въведе следващата година. Пътната карта е публикувана, за да се получи обратна връзка по нея до крайния срок – 10 септември 2021 г.

Инициативата произтича от съобщението за 2020 г. „Стратегия на ЕС за интеграция на енергийните системи“, което представя визията за модерна интегрирана система: такава, която е по-електрифицирана, по-ефективна, по-гъвкава и използва по-разумно инфраструктурата. В съобщението се посочват ключови действия за стимулиране на енергийния преход, включително план за действие за общосистемна енергийна дигитализация, който би могъл да ускори внедряването на цифрови решения и интеграцията на енергийната система на множество енергийни носители, инфраструктури и сектори на потребление.

Дигитализацията на енергийния сектор може да допринесе за създаването на растеж и работни места, да засили европейската конкурентоспособност и иновации, да отвори нови световни пазари за продукти и услуги и да стимулира иновативни решения, като насърчава развитието на надеждни технологии. Тя носи и нови предизвикателства, например свързани с киберсигурността, управлението на достъпа до данни, защитата на личните данни и поверителността, и нарастващото потребление на енергия в ИТ сектора.

Планът за действие, който ще се роди в резултат от процеса на обществено обсъждане, ще допринесе за две приоритетни области на Комисията: Европейската зелена сделка и Европа, приходна за ерата на цифровите технологии. Той ще допълни мерките, съдържащи се в пакета „Изпълнение на европейската зелена сделка“, като гарантира, че цифровизацията на енергийната система е изцяло част от зеления преход, в съответствие с визията, приета от Комисията за цифровата трансформация до 2030 г. съгласно Съобщението „Десетилетието на цифровите технологии“, прието на 9 март.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: