Начало НовиниАнализиСъбитияПоканата на Иновационния фонд за 2023 г. приключва с 337 проектни предложения

Върни се назад

Назад

Поканата на Иновационния фонд за 2023 г. приключва с 337 проектни предложения

Поканата на Иновационния фонд за 2023 г. приключва с 337 проектни предложения

ЕК съобщи първи резултати от поканата за участие в Иновационния фонд за 2023 г. , в рамките на която са получени общо 337 предложения за проекти. Рекорден бюджет от 4 млрд. евро (финансиран от приходите от Системата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ на ЕС) ще бъде разпределен между печелившите проекти за подпомагане на внедряването на иновативни технологии за декарбонизация.

Сега проектите ще бъдат оценявани въз основа на техния потенциал за намаляване на емисиите на парникови газове, степента им на иновативност, зрялост, възпроизводимост и икономическа ефективност. Кандидатите по поканата ще бъдат информирани за резултатите от оценката през четвъртото тримесечие на 2024 г. Одобрените кандидати ще подпишат споразумения за безвъзмездни средства през първото тримесечие на 2025 г.

Скоро ще стартира и поредна  покана за представяне на предложения за ключови трансгранични енергийни инфраструктурни проекти на ЕС, включени в списъка на Съюза на проектите от общ интерес (PCI) и проектите от взаимен интерес (PMI), в съответствие с преразгледания Регламент (ЕС) 2022/869 относно трансевропейската енергийна мрежа (TEN-E).

С новата покана се предоставят 850 млн. евро от бюджета на ЕС за съфинансиране на проучвания и строителни работи както за проектите от общ интерес, така и за проектите от взаимен интерес. Поканата ще бъде отворена за кандидатстване на 30 април и ще приключи на 22 октомври 2024 г.

Освен обичайните категории, като електроенергия, интелигентни електроенергийни мрежи и мрежи за CO2, от тази година за финансиране могат да кандидатстват и проекти за водород и електролизери, както и проекти за офшорни зони от последния списък на PCI и PMI.

Проектите от общ интерес са ключови инфраструктурни проекти, които имат за цел да завършат изграждането на европейския вътрешен енергиен пазар и да помогнат на ЕС да постигне целите си в областта на енергетиката и климата.  PMIs са ключови трансгранични енергийни инфраструктурни проекти между ЕС и държави извън ЕС, които допринасят за постигането на целите на политиката на Съюза в областта на енергетиката и климата.

Енергийната инфраструктура е ключов фактор за осъществяване на енергийния преход, както е отразено в съобщението на ЕК относно Европейската Зелена сделка.

Източник: ЕК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: