Начало НовиниАнализиСъбитияПоследният търг за капацитет в Полша договори 7ГВт за 2028

Върни се назад

Назад

Последният търг за капацитет в Полша договори 7ГВт за 2028

Последният търг за капацитет в Полша договори 7ГВт за 2028

Наскоро полският регулатор ERO обяви резултати от последния търг на пазара за капацитет за доставки през 2028 г.

Резултатите от търга от 14 декември 2023 г.) са следните:

  • сключени договори със 159 единици на пазара на капацитет, като 111 единици са от Полша, а останалите 48 от Чехия, Словакия и Швеция.
  • цената на затваряне на задълженията за капацитет за полските единици 244,90 PLN/kW/година.
  • цената на затваряне за чуждестранните единици, разположени в зоната на синхронния профил, беше 207 PLN/kW/година, а за единиците от шведската преносна зона – 244,90 PLN/kW/година.
  • общите задължения за капацитет в резултат на основния търг за 2028 г., проведен през декември, възлизат на над 7 GW, като договорите, сключени с чуждестранни блокове, са малко над 1 GW.

Капацитетът, договорен във всички проведени до момента търгове за доставка през 2028 г., възлиза на 21,15 GW.

Какво представлява пазарът на капацитет в Полша?

Пазарът на капацитет е регулаторен инструмент, чиято основна цел е да осигури дългосрочна сигурност на доставките на електроенергия за полската енергийна система. Сключването на договори за задължения за капацитет има за цел да накара енергийните дружества да изградят нови и да модернизират съществуващите производствени мощности през следващите години. Очаква се регулациите да доведат и до по-активно управление на потреблението на електроенергия и до подобряване на гъвкавостта на търсенето на електроенергия.

Въвеждането на пазара на капацитета трансформира архитектурата на пазара на електроенергия от еднокомпонентен в двукомпонентен пазар, където търговията не се ограничава само до произведената електроенергия, а включва и покупко-продажба на нетния наличен капацитет, т.е. готовността за доставка на енергия в мрежата.

Изборът на единици от пазара на капацитет, които да предлагат новата услуга срещу подходящо възнаграждение, се извършва чрез холандски търгове, които включват няколко кръга с намаляваща цена. Единиците на пазара на капацитет, допуснати до търга след успешно приключване на процеса на сертифициране, се оттеглят от търга, когато цената в следващия кръг вече не гарантира очакваното от тях възнаграждение за капацитета. В резултат на това офертите с най-ниски цени печелят търга, като в процеса се запазва технологична неутралност.

Разходите за закупуване на задължения за капацитет, договорени на търгове за 2024 г., възлизат на приблизително 5,3 млрд. злоти. Общата сертификация за основния търг на пазара на капацитет за 2029 г. започна на 4 януари 2024 г. със срок за подаване на заявления в PSE до 17 януари. Изискването за сертифициране се отнася за всички участници в основния търг и е предварително условие за участие.

Следните субекти могат да бъдат доставчици на капацитет:

  • единици за намаляване на потреблението – субекти или групи от субекти, които са в състояние да намалят потреблението си на електроенергия от мрежата чрез използване на системи за контролирано потребление или собствени енергийни единици, например промишлено предприятие, което ще намали потреблението си на електроенергия от системата по време на извънредна ситуация, като пусне своите производствени единици;
  • производствени единици – субекти, които имат право да доставят електроенергия в мрежата – напр. електроцентрали или когенерационни централи;
  • съоръжения за съхранение на енергия.

Очаква се схемата за подпомагане на доставчиците на капацитет да действа до 2047 г.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: