Начало НовиниАнализиСъбитияПо-ефективни електромотори намаляват с 10% потреблението

Върни се назад

Назад

По-ефективни електромотори намаляват с 10% потреблението

По-ефективни електромотори намаляват с 10% потреблението

Докладът на Международната енергийна агенция съдържа първият по рода си световен анализ на потреблението на електрическа енергия от системи, задвижвани от електрически мотори. Електрическите мотори се използват в широк спектър от индустриални системи, както и в секторите търговия, услуги, бит, транспорт и селско стопанство. Примерите за това как се използват този тип мотори включват и системите за отопление, за вентилация и климатизация, ескалатори, асансьори и печки.

Анализаторите посочват, че системите, задвижвани с електрически мотори са отговорни за 43-46% от общото световно потребление на електрическа енергия или около два пъти повече от електроенергията използвана за осветление.

Без широкообхватни мерки за енергийна ефективност до 2030 година, енергийното потребление от този тип системи ще достигне 13,360 TWh годишно. Крайните потребители в момента харчат около 565 милиарда долара на година за електроенергия, използвана от системи, захранвани от електрически мотори, а през 2030 година тази сума ще нарасне до 900 милиарда долара на година.

Докладът на МЕА съдържа изчерпателен пакет от мерки и препоръки към правителствата, чрез които да се достигне по разходо-ефективен начин намаляване на електропотреблението от електрическите мотори с 10% до 2030 година. Авторите са калкулирали възможност за достигане на спестявания на електрическа енергия през 2030г. в размер на 3,890 TWh само чрез рентабилни мерки за енергийна ефективност.

Още по темата:

  IEA

Полезни линкове:

 IEA

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: