Начало НовиниАнализиСъбитияПравила за екодизайн и енергийно етикетиране = 10% намалено ПЕП + спестени €60 млрд/г на потребителите

Върни се назад

Назад

Правила за екодизайн и енергийно етикетиране = 10% намалено ПЕП + спестени €60 млрд/г на потребителите

Правила за екодизайн и енергийно етикетиране = 10% намалено ПЕП + спестени €60 млрд/г на потребителите

Законодателството на ЕС относно екодизайна и енергийното етикетиране спомага за подобряване на енергийната ефективност и други аспекти на свързаните с енергията продукти, вариращи от електрически крушки до котли и перални. В сравнение с обичайното развитие на бизнеса или сценарий „без прилагане на политика“ (business-as-usual или “no-policy scenario”), общият ефект от прилагането на правилата на екодизайна и етикетирането се оценява като фактор, който е намалил потреблението на първична енергия в ЕС (и свързаните с него емисии на парникови газове) с около 10%, намалявайки потребителските разходи в ЕС с повече от 60 милиарда евро годишно (210 евро годишно за средно домакинство в ЕС) и носи множество други ползи за околната среда и потребителите.

Наскоро публикуваният доклад за отчитане на въздействието на екодизайна предлага богат набор от конкретни, практични примери за оценки за спестяване на енергия, общо и за всеки продукт. Тези политики (постепенно въведени през последните 3 десетилетия) например намалиха общото потребление на електроенергия в ЕС през 2020 г. с приблизително толкова, колкото общото производство на водна или вятърна енергия в Европа (или 2-3 пъти повече от слънчевите клетки), и спестиха около 1000 kWh/година за средно домакинство.

Европейската комисия се подготвя да представи актуализиран работен план за продукти, свързани с енергията, както и ревизирана рамка за екодизайн, като част от Инициативата за устойчиви продукти, в началото на 2022 г.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: