Начало НовиниАнализиСъбитияПрилагане на споразумението за реципрочна солидарност между Франция и Германия за газ

Върни се назад

Назад

Прилагане на споразумението за реципрочна солидарност между Франция и Германия за газ

Прилагане на споразумението за реципрочна солидарност между Франция и Германия за газ

За да се засили сигурността на доставките, на 5 септември 2022 г. френският президент обяви споразумение за солидарност между Франция и Германия. По този начин Франция се ангажира да укрепи междусистемната си газова връзка с Германия, за да може да доставя газ на Германия през зимата на 2022/2023 г.. GRTgaz – френската компания за пренос на природен газ е с три терминала за внос на втечнен природен газ под неин контрол.

Единствената съществуваща точка на междусистемна връзка между Франция и Германия в Обергайлбах (Мозел) е проектирана да доставя газ единствено в посока Германия – Франция. Поради това GRTgaz трябва бързо да извърши технически промени, за да може да обърне посоката на действие на междусистемната връзка и да се определи тарифа за ползване на междусистемната връзка.

GRTgaz планира  готовност на работа на френската газопреносна система в посока Германия след 10 октомври с капацитет от 100 GWh/d. GRTgaz предлага да продава този капацитет под формата на дневен продукт, който може да се резервира ден напред.

Френският регулатор CRE приветства техническите усилия, положени от GRTgaz и напредъка на съвместната работа между GRTgaz и неговите германски партньори. Тази работа ще позволи бързото въвеждане на газов поток към Германия.

До 27 септември CRE ще продължи публичната консултация относно пазарните условия, предложени от GRTgaz  и тарифите, които ще бъдат прилагани.

За повече информация: CRE

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: