Начало НовиниАнализиСъбитияПрогнозата за зимата на 2023-2024 г. в ЕС – подобрена перспектива за адекватност

Върни се назад

Назад

Прогнозата за зимата на 2023-2024 г. в ЕС – подобрена перспектива за адекватност

Прогнозата за зимата на 2023-2024 г. в ЕС – подобрена перспектива за адекватност

Асоциацията за сътрудничество между европейските операторите на електроенергийните преносни системи (ENTSO-E) публикува последната си зимна прогноза за периода 2023-2024 г., в която представя ситуацията със сигурността на доставките на електроенергия в ЕС в навечерието на тази зима и дава прогноза за Украйна и Молдова.

Като цяло ситуацията със сигурността на доставките на електроенергия в ЕС и в съседните държави, свързани с мрежата на ЕС, е адекватна, като съществуват само някои ограничени рискове за доставките на електроенергия, главно в отдалечените райони (и на островите), свързани с възможни екстремни метеорологични условия, особено когато са съчетани с голям брой непланирани прекъсвания

Понастоящем газовите хранилища на ЕС са запълнени до почти 100 процента от капацитета си в цяла Европа (обобщени данни за газовите хранилища – GIE), което гарантира готовност и увереност в сигурността на доставките за предстоящата зима. Критичният обем на газа (CGV) е намалял с приблизително 10 % в сравнение с миналата зима. Тези условия, съчетани със значителното разширяване на парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници, както и с по-малкия брой планирани прекъсвания в сравнение с миналата зима, създават благоприятна среда за адекватност и по-малка зависимост от газ.

Съгласно анализа по държави за зимата на 2023-2024 г. не се очакват проблеми с адекватността на електроенергийната система в България.

Източник: ENTSO-E

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: