Начало НовиниАнализиСъбитияПроект „Феникс“ на EVN Топлофикация

Върни се назад

Назад

Проект „Феникс“ на EVN Топлофикация

Проект „Феникс“ на EVN Топлофикация

Проект на EVN Топлофикация в Пловдив доказа, че преустройството на сградна инсталация от вертикална в хоризонтална може да е лесно, бързо и на поносима цена

След преустройството сумата за сградна инсталация в пилотната сграда намаля с 83% средно на клиент спрямо година по-рано, когато инсталацията беше от стария вертикален тип

EVN Топлофикация в Пловдив доказа, че преустройството на сградна инсталация от вертикална в хоризонтална може да бъде лесно, бързо и на поносима цена. Това стана ясно при представяне на проекта „Феникс“ на компанията за първата в Пловдив жилищна сграда с преустроена сградна инсталация от вертикална в хоризонтална. Сградата, която беше избрана като пилотна е с характеристики близки до масовия тип сграда с вертикална инсталация в Пловдив и в страната. Тя се намира на ул. „Хан Кубрат“ 8 в Пловдив и е построена през 1975 г. Има 7 етажа с по 4 апартамента на всеки от тях или общо 28 имота. Ремонтните дейности по сградната инсталация стартираха през месец август 2015 г. и отнеха общо 15 работни дни. Дейностите вътре в апартаментите приключиха в рамките на три дни. Преустройството на общите части на сградната инсталация струваше средно по 377 лв. с ДДС на всеки един от 28-те апартамента. Тези разходи бяха поети от EVN Топлофикация и от фирмата изпълнител Меком ООД. Разходите по преустройство вътре в апартаментите варираха между 600 и 700 лв. Те се заплатиха от клиентите и зависят от начина, по който всеки от тях предпочете да бъде извършен ремонта в имота му. Така общите разходи на един апартамент за преустройство на общи части и на частите в самите апартаменти излязоха до 1000 лв. на апартамент, което се равнява на цената на среден клас нов климатик.

Първите резултати се видяха през месец януари 2016 г., който беше първият месец от отоплителния сезон с високо потребление и минусови температури. Резултатите са впечатляващи. Сметката за топлинна енергия за сградна инсталация беше намаляла средно на клиент с 83% спрямо месец януари 2015 г., когато инсталацията беше от стария вертикален тип. За януари 2016 г. средната дължима сума за сградна инсталация е 3,94 лв. с ДДС на имот, докато година по-рано е била 23,37 лв. с ДДС средно на имот.

С инсталиране на индивидуални топломери на входа на апартаментите отпадна и необходимостта от индивидуални разпределителни устройства (ИРУ) на самите радиатори. Отчитането вече става само по индивидуалния топломер на входа на жилището, който отчита енергията, която влиза в тръбите във всеки апартамент отделно и точно. По този начин всеки клиент може сам да контролира топлоподаването към своя имот още на входа на жилището. В случай, че избере да спре топлодаването към имота си той ще заплаща единствено минимални разходи за сградна инсталация.

Проектът „Феникс“ показа, че само при обща воля и решение на собствениците на имоти в една сграда, преустройството на вертикална вътрешна отоплителна инсталация в хоризонтална е напълно възможно, и то за кратък срок, минимално неудобство и на разумна цена. Освен самофинансиране за преустройствота съществува и възможността сградата да кандидатства в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, провеждана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Важно е преустройството на вътрешната отоплителна инсталация изрично да бъде включено сред необходимите мерки за изпълнение. Програмата покрива разходи само за преустройство на общите части, без преустройство на инсталациите вътре в апартаментите.

EVN Топлофикация реализира проект „Феникс“ за преустройство на сградна инсталация от вертикален в хоризонтален тип като експериментален проект с цел да изясни отделните етапи, необходими за такова преустройство и даде в най-широки граници идея за прогнозна стойност на строителните дейности. След категоричните позитивни резултати в първата пилотна сграда компанията е готова да подпомогне всяка една сграда, решила да направи такава стъпка с техническа консултация по всички съпътстващи въпроси, чрез своя персонален зонален координатор. Разходите, които клиентите биха платили за цялостното преустройство зависят от техния избор на изпълнител, използвани материали, технически подход при реализацията и не са обвързващи с тези на пилотния проект.

Предимства на хоризонталната отоплителна инсталация:

  • индивидуален контрол и отчитане на консумираната топлинна енергия за всеки имот в сградата
  • отчитане на консумацията чрез един уред (индивидуален топломер), който се монтира до входа на жилището
  • без индивидуални разпределителни устройства (ИРУ) по радиаторите в апартамента
  • без влизане в имотите за отчитане
  • елиминира се възможността за кражби на топлинна енергия
  • гарантиран комфорт на отопление
  • нова и надеждна отоплителната инсталация в сградата.

 

Пълно описание на проекта „Феникс“ на EVN България Топлофикация е налично в интернет страницата на компанията тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: