Начало НовиниАнализиСъбитияПротиводействие на високите енергийни цени: Нулева цена за пренос в Норвегия в подкрепа на разпределителните компании и техните потребители

Върни се назад

Назад

Противодействие на високите енергийни цени: Нулева цена за пренос в Норвегия в подкрепа на разпределителните компании и техните потребители

Противодействие на високите енергийни цени: Нулева цена за пренос в Норвегия в подкрепа на разпределителните компании и техните потребители

Институтът за енергиен мениджмънт днес публикува своя анализ на предлаганите и въведени национални мерки за подкрепа на бизнеса за компенсиране на високите енергийни цени. В следващите публикации ще ви запознаем с интересни детайли около практиките в отделните държави-членки, които таргетират специфични национални проблеми в опит за намиране на подходящите рецепти за справяне с тях.  По-долу ви представяме пример от Норвегия.


Правителството на Норвегия използва до 10 милиарда крони (1 милиард долара) от извънредните приходи на държавния оператор на електропреносната мрежа Statnett, за да облекчи последиците от рекордните цени на електроенергията за електроразпределителните дружества и техните клиенти в южната част на страната.

Правителството реши част от допълнителния доход на преносната компания Statnett да бъде разпределен между електроразпределителните мрежови компании в зависимост от това с колко са се увеличили техните разходи за мрежата.

Няколко електроразпределителни компании предупредиха, че ще трябва да повишат значително тарифите си, за да компенсират загубите си по мрежата, които трябва да бъдат покрити чрез закупуване на енергия на спот пазара, заяви правителството. Това би означавало увеличение от над 3000 крони годишно за едно обикновено домакинство.

„За нас е важно да предотвратим по-нататъшното увеличаване на разходите за електроенергия за предприятията и домакинствата в Южна Норвегия“, заяви министърът на финансите Тригве Слагсволд Ведум.

Какво представлява мярката?

Statnett с нулеви компоненти на цената за пренос на електроенергия в Норвегия. Фиксираният компонент за потребление беше определен на нула от 1 април тази година и ще остане нулев до края на 2023 г. Новите намаления на тарифите възлизат на 11 милиарда норвежки крони под формата на намалени разходи за норвежките потребители на електроенергия.

На 1 април 2022 година тарифата за потребление като част от цената за пренос на Statnett беше определена на нула. От 1 септември това се случи и с енергийния компонент от тарифата за пренос, който реферира към покриване на разходите за загуби в преносната мрежа на оператора –  до края на 2023 г. Statnett ще прилага нулева ставка и за енергийната компонента на мрежовата тарифа за пренос.

Какво стои зад тази мярка?

Statnett има извънредно високи приходи от претоварване от междусистемните връзки, както и от тесните места в норвежката национална мрежа в последно време. Тези приходи от претоварване се дължат на големите ценови разлики между Норвегия и съседните страни, както и между националните тръжни зони.

В същото време, докато приходите от претоварване осигуряват големи допълнителни приходи за Statnett, високите разходи за загуби в мрежата водят до високи разходи за много регионални мрежови компании (електроразпределителни дружества).

Решението на Statnett да определи нулев енергиен компонент от септември 2022 цели да намали тези разходи и да помогне за намаляване на последиците за клиентите.

Приходите, които получаваме от пренос на електроенергия, са рекордно високи. В същото време разходите за мрежови загуби също са по-високи. Искаме да компенсираме тези разходи, така че по-голяма част от приходите от претоварване да отиват при норвежките потребители и в индустрията„, заявява главният изпълнителен директор на Statnett, Хилде Тон.

„За нас е важно да гарантираме, че извънредните приходи са в полза на клиентите на мрежата. Това решение означава, че клиентите на мрежата ще получат 11 млрд. норвежки крони под формата на намалени тарифи на Statnett“, заключи Хилде Тон.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: