Начало НовиниАнализиСъбитияРекордно намаление на емисиите в рамките на СТЕ през 2023 г.

Върни се назад

Назад

Рекордно намаление на емисиите в рамките на СТЕ през 2023 г.

Рекордно намаление на емисиите в рамките на СТЕ през 2023 г.

Миналогодишните емисии в рамките на Системата за търговия с емисии (СТЕ) на ЕС показват най-значителното годишно намаление на емисиите от стартирането на СТЕ през 2005 г. Основният фактор за това е значителният напредък на енергийния сектор в декарбонизацията.

Данните, докладвани от държавите – членки на ЕС, към 2 април 2024 г., показват 15,5% намаление на емисиите през 2023 г. в сравнение с нивата от 2022 г. При това развитие емисиите в рамките на СТЕ вече са с около 47 % под нивата от 2005 г. и са на път да постигнат целта за 2030 г. от -62 %.

Наблюдаваната тенденция потвърждава ефективността и ефикасността на системата на ЕС за ограничаване и търговия с емисии като основен инструмент на политиката за декарбонизация на европейската икономика.

Производство на електроенергия – значително увеличение на производството на енергия от възобновяеми източници

Най-важният фактор за рекордното намаляване на емисиите в рамките на СТЕ на ЕС е енергийният сектор, като емисиите от производството на електроенергия са намалели с впечатляващите 24% в сравнение с 2022 г. Това намаление се дължи на значителното увеличение на производството на електроенергия от възобновяеми източници (предимно вятърна и слънчева енергия), за сметка на въглищата и газа.

Възстановяването на водната и ядрената енергия поради по-благоприятните климатични условия също допринесе за намаляването на емисиите, но в по-малка степен.

Промишленост – емисиите продължават да намаляват

По отношение на енергоемките промишлени сектори се наблюдава намаление на емисиите с около 7% спрямо 2022 г. Намаляването на емисиите в индустриалния сектор е резултат от комбинацията от намалено производство и повишаване на ефективността, което е видимо предимно в цимента, желязото и стоманата.

Авиация – по-нататъшно възстановяване на емисиите

Емисиите от авиацията са се увеличили в сравнение с 2022 г. с около 10 %. Това е следствие от продължаващото възстановяване на авиационната индустрия след срива на трафика по време на пандемията COVID19.

Източник: ЕК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: