Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияРекордно свито потребление на природен газ за последните тринайсет години

Върни се назад

Назад

Рекордно свито потребление на природен газ за последните тринайсет години

Рекордно свито потребление на природен газ за последните тринайсет години

През 2022 г. газовият пазар в страната премина през сериозни изпитания. Пакет от ЕС санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна, спрени доставки тръбен газ от страна на Газпром, високи цени на газовите пазари и мерки за оптимизиране на потреблението на газ в ЕС – всичко това рефлектира върху предлагането и потреблението на газ.

Брутното потребление на природен газ (доставки на природен газ ) в страната през миналата година се сви с рекордните за последното десетилетие 19%, но остана далеч от историческия спад от 29% през 2009 г. спрямо 2008 г. съгласно данните на НСИ. В абсолютни стойности потреблението е в размер на 2745 млн. куб.м или най-ниска стойност за последните 13 години.

Брутно потребление на газ в страната, млн.куб.м

Внос на природен газ

Значително по-слаб внос на газ (-11,5%) е реализиран спрямо предходната 2021 г.. Разбира се, следва да се отчете, че през 2021 беше налице рекорден ръст на потреблението на газ в следствие на възстановяване на пазарите след КОВИД ограниченията. Количеството газ внесен през 2022  г.(2912 млн. куб.м.) е сходно с нивата от 2019 и 2020.

Внос на газ, млн.куб.м.

Добив на природен газ

Тенденцията за спад на местния добив на природен газ продължава като през тази година е под пренебрежимите 20 млн. куб.м. През далечните вече 2013 и 2014 годишно производство се равняваше на средния внос за един месец.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: