Начало НовиниАнализиСъбитияРецесията в ЕС намали емисиите на въглероден диоксид с 7.2%

Върни се назад

Назад

Рецесията в ЕС намали емисиите на въглероден диоксид с 7.2%

Рецесията в ЕС намали емисиите на въглероден диоксид с 7.2%

Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) публикува доклад, в който се констатира, че силата на рецесията от 2009 г. е засегнала всички сектори на икономиката в ЕС. Потреблението на изкопаеми горива, основно въглища е намаляло в сравнение с предходната година. Емисиите на парникови газове в Европа са паднали до равностойността на 4,6 милиарда тона въглероден диоксид през 2009 г. от 4,96 милиарда през 2008 година. Този 7,2% спад се равнява на годишните емисии на Испания.

 

Докладът на ЕАОС отбеляза, че „рецесията през 2009 г. ускори, временно, тенденцията на спад в общите емисии на парникови газове“. Това съществено намаление на парниковите газове постави емисиите на ЕС на ниво от 17.6% под 5,59 милиарда тона, които са изпускани в базовата година на ООН от 1990 г.

 

Също така, цифрата 17,6% е близо до целта на ЕС за 20% намаление на емисиите на парникови газове в сравнение с 1990. По-голяма част от намалените емисии се дължат на рязкото намаление на емисиите на парникови газове от производството на електроенергия и топлинна енергия, както и от намаляване на производствена дейност.

 

Емисиите на парникови газове са спаднали и в САЩ – с 6,1%, а за  Русия процентът е 3.2%.

Още по темата:

За повече информация:

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: