Начало НовиниАнализиСъбитияРечник за новостите при отоплителните и охладителни системи

Върни се назад

Назад

Речник за новостите при отоплителните и охладителни системи

Речник за новостите при отоплителните и охладителни системи

Четвъртото поколение централно отопление (4GDH) е утвърден израз за новите видове централни отоплителни системи, които ще бъдат внедрени през следващите години.  Предисторията с по-ранните поколения, както на централизираното топлоснабдяване, така и на централизираното охлаждане може да бъде намерена в наскоро публикуван документ (Vocabulary for the fourth generation of district heating and cooling). Една от решаващите характеристики на 4GDH е способността да бъде част от интелигентна енергийна система чрез използване на синергиите от взаимодействие с други елементи или сектори на енергийната система.

Основната цел на 4GDH е да се разработи ново поколение технологии за разпределение на топлинна енергия, които да допринесат за декарбонизацията на енергийната система и да заменят предишните поколения технологии като най-добрата налична технология, тъй като първоначално са били разработени за изкопаеми горива. Новото технологично поколение трябва да отчита новите бъдещи пазарни условия на по-ниски потребности от топлинна енергия, както и доставката на топлинна енергия от възобновяеми и рециклирани източници. Технологията 4GDH няма да бъде монокултура с една доминираща технология за разпределение, която ще се използва навсякъде. Вместо това се предвиждат няколко различни технологии. Някои остарели характеристики трябва да бъдат заменени с нови, докато някои други настоящи характеристики са устойчиви и могат да бъдат запазени в бъдещата технология 4GDH.

Класификацията на технологиите, определени само от нивата на температурата в мрежата, вероятно не е достатъчна, според авторите на документа. Въпреки че през 2014 г.  се споменават температурните нива като съществен аспект за класифициране на различните поколения, поколенията на централни отоплителни системи се определят по няколко критерия. Общността на централните системи за отопление трябва да разбира класификацията много повече като съвкупност от различни концепции, технологии и конфигурации, които служат за различни цели. Предишните поколения се определяха предимно от повишаването на енергийната ефективност на системите за отопление. Не само технологичните нововъведения, като например когенерационни инсталации, разпределителни помпи и тръбопроводни системи, но и промените в конфигурацията на мрежата, като например водоснабдени енергоносители, нови мрежи и т.н., наложиха промените в предишните поколения. Сегашната смяна на поколенията към 4GDH и 4GDHC въвежда освен повишаване на ефективността и замяна на изкопаемите горива – или целта за декарбонизация.

Разработките в областта на нискотемпературните системи,  просуматорите (активни потребители), интегрирането на възобновяемата енергия и т.н. преследват целта за декарбонизиране на топлоенергийната система и повишаване на икономическата привлекателност. В това отношение такива разработки могат да се осъществяват под егидата на 4GDH и 4GDHC. Донякъде е объркващо, ако следващото поколение за районни отоплителни системи се обявява чрез интегриране на нови функции, но все още се преследва основната цел за декарбонизация.

За повече информация за двупосочни масови и енергийни потоци, мрежовата структура и мрежовата топология, топли и студени мрежи, конфигурации на отоплителни системи, децентрализирани и централизирани разпределителни помпи и други, можете да разгледате документа Vocabulary for the fourth generation of district heating and cooling.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: