Начало НовиниАнализиСъбитияСАЩ и ЕС със съвместно изявление от последната среща на СТТ

Върни се назад

Назад

САЩ и ЕС със съвместно изявление от последната среща на СТТ

САЩ и ЕС със съвместно изявление от последната среща на СТТ

Четвъртата среща на министрите на Съвета по търговия и технологии („СТТ“) се проведе в Лулео, Швеция, на 31 май 2023 г.

По този повод Европейският съюз и Съединените щати потвърдиха централната роля на СТТ в по-широкото трансатлантическо партньорство.

Сред основни теми и резултати от четвъртата среща на министрите на СТТ намериха място, трансатлантическото сътрудничество по отношение на техническите изисквания за инфраструктурата за електромобили, стимулите за зелени инвестиции и критичните миниерали и много др.

С оглед на необходимостта от увеличаване на инвестициите от двете страни на Атлантическия океан за изграждане на икономики и промишлени бази за чиста енергия, на 10 март 2023 г. Европейският съюз и Съединените щати започнаха диалог за стимулиране на чистата енергия, за да гарантират, че съответните им програми за стимулиране се подсилват взаимно. Предприемат се стъпки, за да бъдат избегнати всякакви смущения в трансатлантическата търговия и инвестиционните потоци, които биха могли да възникнат в резултат на съответните  стимули. В общата позиция на САЩ и ЕС се подчертава, че при стимулирането на бъдещата икономика на чистата енергия има открито и прозрачно сътрудничество по координиран начин, отразяващ съвместния ангажимент да не действат за сметка на другия. Ще работят така, че стимулите ще увеличат максимално разгръщането на чиста енергия и създаването на работни места. Диалогът следва да засегне и системни въпроси, свързани с разработването и ефектите на програмите за стимулиране занапред. Диалогът относно стимулите за чиста енергия ще улесни и обмена на информация относно непазарните политики и практики на трети страни, за да послужи като основа за съвместни или паралелни действия и координирано застъпничество по тези въпроси на многостранни или други форуми.

САЩ и ЕС се разбраха да публикуват съвместен каталог на най-добрите практики в областта на зелените обществени поръчки, за да се насърчи обменът на опит и да се популяризира общото разбиране на възлагащите органи относно съображенията за устойчивост при обществените поръчки. Целта е да се проправи път за по-добри политики и практики за екологични съображения при обществените поръчки, които могат да окажат съществено положително въздействие върху постигането на общите екологични цели. Публикуването на каталога е предвидено за изпълнение до лятото на 2023 г.

За да се постигне успешен екологичен преход и да се гарантира икономическата сигурност, Европейският съюз и Съединените щати признават необходимостта от съвместна работа по общи проблеми, свързани с веригите за доставка на критични минерали, метали и суровини. По отношение на много критични минерали се отбелязва, че и Европейският съюз, и Съединените щати са зависими от вноса, често от ограничени източници, и че тази зависимост ги прави уязвими към смущения, като например геополитически сътресения и природни бедствия. Успешното решаване на общите проблеми ще изисква тясна координация.

Съвместно изявление на Съвета по търговия и технологии ЕС-САЩ от 31 май 2023 г. в Лулеа, Швеция

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: