Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияСветовните СО2 емисии се движат към втория си най-висок ръст в историята

Върни се назад

Назад

Световните СО2 емисии се движат към втория си най-висок ръст в историята

Световните СО2 емисии се движат към втория си най-висок ръст в историята

Последният доклад на Международната енергийна агенция показва, че емисиите на CO2 в световен мащаб нарастват с 1,5 милиарда тона през 2021 г., предизвикани от силното възстановяване на търсенето на въглища в производството на електроенергия.

Глобалните емисии на въглероден диоксид, свързани с електроенергията, са на път да нараснат с 1,5 милиарда тона през 2021 г. – второто по големина увеличение в историята – обръщайки по-голямата част от миналогодишния спад, причинен от пандемията с Covid-19, показва нов доклад на IEA, публикуван днес. Това би било най-големият годишен ръст на емисиите от 2010 г. насам – времето на въглеродно интензивното възстановяване от световната финансова криза.

Глобалният енергиен преглед на IEA за 2021 г. изчислява, че емисиите на CO2 ще се увеличат с почти 5% тази година до 33 милиарда тона въз основа на най-новите национални данни от цял свят, както и на анализа в реално време на тенденциите на икономически растеж и новите енергийни проекти, които се очаква да бъдат присъединени към мрежата. Ключовият двигател е търсенето на въглища, което изглежда ще нарасне с 4,5%, надминавайки нивото си от 2019 г. и наближавайки своя връх от 2014 г., като електроенергийният сектор представлява три четвърти от това увеличение.

Търсенето на енергия в световен мащаб ще се увеличи с 4,6% през 2021 г., водено от нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, което ще го издигне над нивото от 2019 г.

Търсенето на всички изкопаеми горива е на път да нарасне значително през 2021 г., като въглищата и газът ще се повишат над нивата си за 2019 г. Петролът също се възстановява силно, но се очаква да остане под пика си през 2019 г., тъй като авиационният сектор остава под натиск.

Очакваният ръст на използването на въглища е с почти 60% по-висок от този на възобновяемите енергийни източници, въпреки ускореното търсене на възобновяеми източници. Повече от 80% от прогнозирания ръст на търсенето на въглища през 2021 г. трябва да дойде от Азия, най-вече Китай. Употребата на въглища в Съединените щати и Европейския съюз също е на път да се увеличи, но ще остане доста под нивата отпреди кризата.

Производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници ще скочи с над 8% през 2021 г., което представлява повече от половината от увеличението на общото електропроизводство в световен мащаб. Най-големият принос за този растеж идват от слънцето и вятъра, които са на път към най-големия си годишен ръст в историята. Прогнозира се производството на електроенергия от вятър да нарасне с 275 тераватчаса, или около 17%, спрямо миналата година. Очаква се производството на фотоволтаична електроенергия да се увеличи със 145 тераватчаса, което е почти 18% повече от миналата година. Комбинираната им мощност е на път да достигне над 2 800 тераватчаса през 2021 година.

Възобновяемите енергийни източници се очаква да осигурят 30% от производството на електроенергия в световен мащаб през 2021 г., най-големият им дял от енергийния микс от началото на индустриалната революция, след малко под 27-те процента ръст през 2019 г. Китай се очаква да представлява почти половината от глобалното увеличение в производството на електроенергия от възобновяеми източници, следван от САЩ, Европейския съюз и Индия.

Глобалният енергиен преглед е годишната актуализация на IEA за най-новите енергийни и емисиионни тенденции в света. Той обхваща всички основни горива и технологии, като предоставя информация за отделните региони, икономики и държави.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: