Начало НовиниАнализиСъбитияСилен интерес за изграждане на наземни фотоволтаични системи в последния търг в Германия

Върни се назад

Назад

Силен интерес за изграждане на наземни фотоволтаични системи в последния търг в Германия

Силен интерес за изграждане на наземни фотоволтаични системи в последния търг в Германия

В средата на април 2023, немския енергиен регулатор Bundesnetzagentur обяви печелившите оферти от последния проведен търг ( 1 март 2023 г.)  за наземни фотоволтаични системи и за соларни системи, изградени върху, във или в структурни съоръжения, които не са нито сгради, нито шумозащитни прегради (соларни системи от първи сегмент).

За първи път от юни 2022 г. насам количеството на получените оферти значително надвишава количеството, обявено за търг. Никога досега не са били подавани толкова много оферти на такъв търг  на Федералната агенция за мрежите. Сега задачата е да се поддържа това високо ниво на офертите, за да се стимулира необходимото разширяване в дългосрочен план„, казва Клаус Мюлер, председател на Федералната мрежова агенция.

Значително превишаване на квотите в търга за соларни инсталации в първия сегмент („наземни фотоволтаични системи“)

В търга за соларни инсталации от първи сегмент, чийто краен срок за подаване на оферти беше 1 март 2023 г., е налице значително презаписване. При обявен обем на търга от 1 950 MW са подадени 347 оферти с обем от 2 869 MW.

Възложени 245 оферти с обем от 1 952 MW

В регионален план далеч най-голям обем оферти бяха възложени на обекти в Бавария (845 MW, 119 печеливши проекти), следвани от обекти в Бранденбург (223 MW, 17 печеливши проекти) и Рейнланд-Пфалц (163 MW, 18 печеливши проекти).

Разпределени по категории, най-много печеливши участници са присъдени за проекти върху обработваеми земи или пасища, като общият брой на печеливши проекти е 86 с 851 MW. В категорията, която е на второ място по брой печеливши проекти – крайпътни площи покрай магистрали или железопътни линии – са избрани 91 печеливши проекти със 755 MW.

Преди крайния срок за подаване на офертите Федералната агенция за мрежите повиши максималната стойност за този сегмент от търга на 7,37 ct/kWh. Стойностите за възлагане, определени в процедурата за офериране на цена, варират между 5,29 ct/kWh и 7,30 ct/kWh. Средната стойност на претеглената по обем надценка в този кръг е 7,03 ct/kWh и по този начин е значително под максималната стойност.

25 оферти трябваше да бъдат изключени от процедурата поради формални грешки. Поради големия брой подадени оферти тази стойност е по-малко от 10 % и остава под средната.

Следващата тръжна процедура е на 1 юли 2023 г..

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: