Начало НовиниАнализиСъбитияСлавчо Нейков за БНР: Енергийният сектор е в добра кондиция

Върни се назад

Назад

Славчо Нейков за БНР: Енергийният сектор е в добра кондиция

Славчо Нейков за БНР: Енергийният сектор е в добра кондиция

Славчо Нейков: Енергийният сектор е в добра кондиция. Хората да се освободят от натрупания енергиен стрес

Българският енергиен сектор е в много добро състояние и природният газ е само малка част от това. Важно е преди началото на отоплителния сезон хората да се освободят от натрупания енергиен стрес през последните месеци. Този стрес е и привнесен от страна на европейските институции, но има и българска почва за него“.

Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт.

Според него темата за природния газ се преекспонира, а трябва да се каже, че „новините са добри“.

„Енергийният сектор е в добра кондиция , защото токът се произвежда изцяло от местни ресурси, имаме добре работещи и производствени, и разпределителни дружества, имаме фантастично работещ регулатор – КЕВР, служебното правителство се справя отлично, предприети са конкретни мерки за социална защита, свързани с енергийните помощи“.

По думите на енергийния експерт цената на тока от 1 юли 2021 до 1 юли 2022 г. е увеличена само с около 3%, което съвсем малко влияе върху бюджета на битовите потребители.

В предаването „Неделя 150“ Славчо Нейков изказа мнение, че даването на енергийни помощи на бизнеса, като държавата иззема свръхпечалбите на енергийните производители, може да доведе до сътресения, „ако подходът на държавата не е адекватен“:

„Имам чувството, че регулаторът е малко изключен от този процес, а не трябва да е така. Той има водеща роля, защото през него минават за одобрение всички разходи на енергийните дружества. … Регламентът съдържа неясноти и едната е как ще се прилага този регламент – дали е необходимо да бъде изменян закон, или ще има приложение по силата на стъпки от страна на изпълнителната власт. Възможно е да се създаде хаос. Това е много важен проблем, който не е за подценяване. … Не трябва енергийният сектор да бъде обезкостяван, да бъде оставян без средства. В енергийните дружества трябва да остават достатъчно средства, за да могат да функционират нормално. Затова ролята на енергийния регулатор е много важна„.

Той подчерта, че подпомагането на домакинствата и на бизнеса трябва да са на базата на ясни критерии и не за сметка на пазарните механизми.

В България сме много закъснели с определяне на енергийно бедните, заяви Нейков.

Време е за енергиен национализъм, време е и за преосмисляне на европейската енергийна политика и България трябва да бъде активен участник в това. Става въпрос за начина и стъпките, по които да се стигне до набелязаните цели“, коментира експертът.

Интервюто на Диана Янкулова със Славчо Нейков в предаването „Неделя 150“ можете да чуете от звуковия файл тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: