Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияСО2-емисиите в плато през последното десетилетие?

Върни се назад

Назад

СО2-емисиите в плато през последното десетилетие?

СО2-емисиите в плато през последното десетилетие?

Глобалният въглероден проект Global Carbon Project (GCP) излезе с актуализирана преоценка на историческите емисии поради промяна в отчитането на емисиите от земеползване, според която се оказва, че глобалните CO2-емисии като цяло може да е бил ефективно равен през последното десетилетие.

Докладът на GCP за 2021 г. почти наполовина намалява оценката на нетните емисии от промени в земеползването през последните две години и средно с 25% за последното десетилетие. Тези промени идват от актуализация на основните набори от данни за земеползването, които понижават оценките за разширяване на обработваемата земя, особено в тропическите региони.

Емисиите от промяна в земеползването според новия набор от данни на GCP намаляват с около 4% годишно през последното десетилетие, докато в предишната версия се увеличаваха средно с 1,8% годишно. Въпреки това, авторите на GCP предупреждават, че несигурността в емисиите при промяна на земеползването остава голяма и „новооткритата тенденция предстои да бъде потвърдена от независими оценки“.

Проучването на GCP, което все още не е верифицирано чрез peer-review, е 16-ият поред годишен „глобален въглероден бюджет“, изготвен от организацията. Бюджетът разкрива още:

  • И Китай, и Индия надхвърлят емисионните си пикове, достигнати през 2019 г., през 2021 г. Емисиите на Китай нарастват с  5.5% между 2019 и 2021, а на Индия с 4.4%.
  • Използването на въглища в Китай е особено голям двигател на глобалното възстановяване на емисиите, с основен принос от електроенергийния и индустриалния сектор.
  • Използването на въглища, петрол и газ намалява по време на пандемията, но емисиите и от въглища, и от природен газ вече надвишават нивата си от преди пандемията, с 2% ръст при емисиите от газ и 1% ръст при въглищата между 2019 и 2021.
  • Емисиите от петрол остават около 6% под нивата от 2019 и устойчивото им намаление е една от основните причини емисиите през 2021 да не поставят нов рекорд.

Новата актуализация на глобалните CO2 емисии в GCP води до съществена ревизия в разбирането на учените за траекторията на глобалните емисии през последното десетилетие. Но според авторите намаляващите емисии от земеползване се балансират от растящите емисии от органични горива и няма гаранции, че този тренд ще се запази.

Повече – тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: