Начало НовиниАнализиСъбитияСО2-емисиите в плато през последното десетилетие?

Върни се назад

Назад

СО2-емисиите в плато през последното десетилетие?

СО2-емисиите в плато през последното десетилетие?

Глобалният въглероден проект Global Carbon Project (GCP) излезе с актуализирана преоценка на историческите емисии поради промяна в отчитането на емисиите от земеползване, според която се оказва, че глобалните CO2-емисии като цяло може да е бил ефективно равен през последното десетилетие.

Докладът на GCP за 2021 г. почти наполовина намалява оценката на нетните емисии от промени в земеползването през последните две години и средно с 25% за последното десетилетие. Тези промени идват от актуализация на основните набори от данни за земеползването, които понижават оценките за разширяване на обработваемата земя, особено в тропическите региони.

Емисиите от промяна в земеползването според новия набор от данни на GCP намаляват с около 4% годишно през последното десетилетие, докато в предишната версия се увеличаваха средно с 1,8% годишно. Въпреки това, авторите на GCP предупреждават, че несигурността в емисиите при промяна на земеползването остава голяма и „новооткритата тенденция предстои да бъде потвърдена от независими оценки“.

Проучването на GCP, което все още не е верифицирано чрез peer-review, е 16-ият поред годишен „глобален въглероден бюджет“, изготвен от организацията. Бюджетът разкрива още:

  • И Китай, и Индия надхвърлят емисионните си пикове, достигнати през 2019 г., през 2021 г. Емисиите на Китай нарастват с  5.5% между 2019 и 2021, а на Индия с 4.4%.
  • Използването на въглища в Китай е особено голям двигател на глобалното възстановяване на емисиите, с основен принос от електроенергийния и индустриалния сектор.
  • Използването на въглища, петрол и газ намалява по време на пандемията, но емисиите и от въглища, и от природен газ вече надвишават нивата си от преди пандемията, с 2% ръст при емисиите от газ и 1% ръст при въглищата между 2019 и 2021.
  • Емисиите от петрол остават около 6% под нивата от 2019 и устойчивото им намаление е една от основните причини емисиите през 2021 да не поставят нов рекорд.

Новата актуализация на глобалните CO2 емисии в GCP води до съществена ревизия в разбирането на учените за траекторията на глобалните емисии през последното десетилетие. Но според авторите намаляващите емисии от земеползване се балансират от растящите емисии от органични горива и няма гаранции, че този тренд ще се запази.

Повече – тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: