Начало НовиниАнализиСъбитияСпад от 14,7% в потреблението на природен газ в Германия

Върни се назад

Назад

Спад от 14,7% в потреблението на природен газ в Германия

Спад от 14,7% в потреблението на природен газ в Германия

През първата половина на 2022 г. са потребени 497 милиарда киловатчаса природен газ в Германия, което е с 14,7% по-малко спрямо същия период на миналата година. Това показват предварителните данни на BDEW. Една от причините за това е значително по-мекото време в сравнение с пролетта на 2021 г., тъй като газът се използва главно за отопление. Но дори коригирано с температурните фактори, потреблението на природен газ през първата половина на годината остава с 8% под стойността за първата половина на 2021 г. Преди всичко високото ценово равнище понижи търсенето. Възможно е обаче за това да е допринесло и забавянето на икономическия растеж или лично мотивираните спестявания. Спадът е особено отчетлив през юни. Тук коригираното потребление на газ е 22,6 %, което е с почти една четвърт по-ниско спрямото това през същия месец на предходната година.

Производството на електроенергия от газ  намалява от средата на 2021 г. насам. През първата половина на 2022 г. в газовите електроцентрали е произведена с около 12 % по-малко електроенергия, отколкото през същия период на миналата година. Все още не е възможно да се каже с подробности какъв е приносът на другите групи потребители за по-ниското потребление на газ.

За да преминем добре през зимата, е важно да намалим още повече потреблението на газ и да напълним газохранилищата колкото е възможно повече през останалата част от лятото„, казва Керстин Андреае, председател на Изпълнителния съвет на BDEW. Всеки може и трябва да помогне за това – от промишлените предприятия до отделните домакинства.

Понастоящем в търговията се наблюдава силно нарастване на търсенето на отоплителни уреди с възможност за включване в електросистемата, особено вентилаторни отоплителни уреди. „Тези устройства не са създадени, за да заменят отоплителната система и затова трябва да се използват само с повишено внимание„, обяснява Андреае. Поради високата си консумация на електроенергия те могат значително да увеличат потреблението на електроенергия в домакинствата. „Предвид високите цени на електроенергията, това не само води до високи разходи, но и може да доведе до претоварване на електрическите мрежи, които не са проектирани за такова увеличение на потреблението на електроенергия. Например, ако много домакинства в даден квартал включат едновременно вентилаторните си отоплителни уреди в студена зимна вечер, това може бързо да доведе до претоварване на мрежите.

Ясно е, че битовите потребители и институции като болниците са особено защитени от правните разпоредби. Те принадлежат на т.нар. защитени клиенти, за които доставките на газ се прекратяват последни.“

Източник: BDEW

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: