Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияСредните емисии на CO2 на новите автомобили са намалели с 12% през 2020

Върни се назад

Назад

Средните емисии на CO2 на новите автомобили са намалели с 12% през 2020

Средните емисии на CO2 на новите автомобили са намалели с 12% през 2020

Средните емисии на CO2 на новите автомобили, регистрирани в ЕС, Исландия, Норвегия и Обединеното кралство през 2020 г., са намалели с 12% в сравнение с нивата от 2019 г., сочат окончателните данни, публикувани от Европейската агенция за околната среда. Спадът се дължи до голяма степен на рязкото увеличаване на броя на регистрираните автомобили с нулеви и ниски емисии, който се увеличи от 3,5 % през 2019 г. до 11,6 % през 2020 г., тъй като влязоха в сила новите цели за CO2 за целия автомобилен парк. Емисиите на CO2 от нови микробуси също намаляха, макар и не толкова впечатляващо, с 2% в сравнение с 2019 г.
Въпреки че повечето производители спазиха своите цели за емисиите, беше установено, че шест отделни производители на леки автомобили, две групи от производители на леки автомобили и един производител на леки търговски превозни средства не са спазили своите цели за емисиите през 2020 г. В резултат на това те ще трябва да платят такси за превишени емисии на обща стойност близо 510 млн. евро – приходи, които ще бъдат добавени към общия бюджет на ЕС.

Окончателните данни от лабораторните тестове показват, че средните емисии на въглероден диоксид (CO2) на 11,7 милиона нови леки автомобила, регистрирани през 2020 г. в ЕС, Исландия, Норвегия и Обединеното кралство, са спаднали до 107,5 г CO2/км, което е с 14,5 г CO2/км (-12%) под средните емисии през предходната година. Това е далеч най-голямото годишно намаление на емисиите, откакто стандартите за CO2 започнаха да се прилагат през 2010 г.
Основната причина за това рязко намаление е рязкото нарастване на дела на регистрациите на електрически превозни средства, който се утрои – от 3,5 % през 2019 г. до 11,6 % през 2020 г. (в т.ч. 6,2 % изцяло електрически превозни средства и 5,4 % хибридни електрически превозни средства с възможност за включване към електрическата мрежа). Въпреки свиването на общия пазар на нови автомобили поради пандемията COVID-19, общият брой на регистрираните нови електрически автомобили през 2020 г. се увеличи, достигайки над 1 милион.

Следва да се има в предвид, че като цяло емисиите на парникови газове в транспортния сектор са се увеличили през последните три десетилетия и през 2019 г. са били с 27,8% по-високи в сравнение с 1990 г. През 2020 г. емисиите са намалели поради кризата в COVID-19. Сред видовете автомобилен транспорт автомобилите имат доминираща роля като на тях се падат 60,6 % от емисиите.

Представеният през юли 2021 г. пакет „Подходящ за 55“ на ЕК включваше няколко предложения, включително преразглеждане на показателите за емисиите на CO2 на новите леки автомобили за превоз на пътници и новите леки търговски превозни средства, които целят по-нататъшно намаляване на тези емисии с оглед на целта на ЕС за неутралност по отношение на климата до 2050 г.

Източник: ЕК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: