Начало НовиниАнализиСъбитияСредните емисии от нови автомобили и микробуси продължават да намаляват

Върни се назад

Назад

Средните емисии от нови автомобили и микробуси продължават да намаляват

Средните емисии от нови автомобили и микробуси продължават да намаляват

Средните емисии на CO2 от всички нови автомобили, регистрирани в Европа през 2023 г., продължават да спадат. Предварителните данни, публикувани от Европейската агенция по околна среда показват намаление от 1,4% спрямо 2022 г. Това се отнася и за средните емисии на CO2 от новите микробуси, които също следват низходящ тренд, като през последната година са с 1,6 % по-ниски от тези през 2022 г. Понижението на емисиите от новите леки автомобили и микробуси е свързано с нарастващия дял на напълно електрическите превозни средства.

Данните, публикувани от Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), се основават на информация, предоставена от европейските държави, включително подробности за всички новорегистрирани леки автомобили и микробуси.

Тези предварителни данни показват, че през 2023 г. в Европа са били регистрирани 10,7 млн. нови автомобила, което означава увеличение с 13,2 % в сравнение с 2022 г. Почти 1/4 от тези нови регистрации на автомобили са били електрически – изцяло или plug-in хибридни. Сред страните, които докладват, делът на електромобилите в автопарка е най-висок в Норвегия, Швеция и Исландия, като достига съответно 90,5%, 60,7% и 60,4%.

Източник: ЕАОС

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: