Начало НовиниАнализиСъбитияСтартира програмата за обмен между въглищните региони в ЕС

Върни се назад

Назад

Стартира програмата за обмен между въглищните региони в ЕС

Стартира програмата за обмен между въглищните региони в ЕС

Тази седмица стартира нова програма за обмен между регионите, произвеждащи въглища, лигнит, торф и битуминозни шисти, известни като „въглищни региони+“, целяща да им помогне да постигнат справедлив енергиен преход.

Наречена exchangeEU, мултидисциплинарната програма събира въглищните региони+ с техните партньори, за да се задълбочи взаимното разбиране за предизвикателствата около процеса на преход. Програмата ще събере делегати от региони в целия ЕС, за да споделят виждания и да създадат уникални възможности за диалог, сътрудничество, взаимно обучение и работа в мрежа.

Независимо дали въглищните региони+ тепърва започват своя преход или са по-напреднали в процеса, exchangeEU насърчава заинтересованите страни да прилагат и помагат да се използват уникалните знания на всеки регион. Програмата ще се стреми да създаде общност и мрежа от практици, които да имат устойчиво въздействие чрез ориентиран към търсенето програмен дизайн, съобразен с нуждите на участващите региони. Един регион може да бъде избран за участие въз основа на това колко добре неговият профил съответства на този на потенциален партньорски регион.

Поканата за кандидатстване беше пусната на срещата на Just Transition Platform на 15 ноември 2021 г. и ще продължи до 14 януари 2022 г.

ExchangeEU е част от инициативата за въглищните региони в преход и се прилага от Европейската комисия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: