Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияСтимул за екологичния преход на Европа

Върни се назад

Назад

Стимул за екологичния преход на Европа

Стимул за екологичния преход на Европа

Комисията инвестира 1,5 милиарда евро в новаторски проекти за чисти технологии

На 26 октомври 2021 Комисията отправи втората покана за представяне на предложения за широкомащабни проекти по линия на Фонда за иновации — една от най-големите програми за демонстриране на новаторски нисковъглеродни технологии в света, финансирана от приходи от търгове за квоти за емисии по схемата на ЕС за търговия с емисии. С бюджет от 1,5 милиарда евро той ще финансира революционни технологии в областта на енергията от възобновяеми източници, енергоемките отрасли, съхранението на енергия и улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид.

Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Комисията, заяви: Фондът за иновации спомага за увеличаване на мащаба на технологичните решения, необходими за екологичния преход. С настоящата покана ще подкрепяме иновативни проекти, ще ускоряваме изпълнението им и ще ги пускаме възможно най-бързо на пазара. Тази инвестиция ще подкрепи декарбонизацията на европейската икономика, ще проправи пътя към неутралност по отношение на климата до 2050 г. и ще утвърди водещата позиция на европейските технологии в световен мащаб.

Като взе предвид значителния брой кандидати при първата покана за представяне на предложения и портфейла от силни проекти, процесът на кандидатстване бе опростен от страна на ЕК и понастоящем се състои само от един етап. Това ще намали значително периода от подаването на заявлението до отпускането на безвъзмездни средства.

Проектите ще бъдат оценявани в зависимост от техния потенциал за избягване на емисии на парникови газове, новаторския им потенциал, тяхната финансова и техническа издържаност и потенциала им за увеличаване на мащаба и разходната ефективност. Поканата е отворена за проекти от всички държави — членки на ЕС, Исландия и Норвегия до 3 март 2022 г.

За проекти, които са обещаващи, но не са достатъчно добре развити за получаване на безвъзмездни средства, Европейската инвестиционна банка ще предоставя помощ за разработването им. 

Следващи стъпки 

Проектите могат да бъдат подавани чрез портала на ЕС за финансиране и възлагане на обществени поръчки, на който са публикувани повече подробности относно процедурата като цяло. Крайният срок за подаване на кандидатури е 03 март 2022 г. Кандидатите ще бъдат информирани за резултатите от оценката през третото тримесечие на 2022 г. Предоставянето на безвъзмездни средства и подписването на проектите ще се осъществят през четвъртото тримесечие на 2022 г.

На 10 ноември ще бъде организиран информационен ден, на който потенциалните кандидати и заинтересованите страни ще получат информация и ще могат да зададат въпроси относно новата покана.

Контекст

С приходи от над 25 милиарда евро до 2030 г. (в зависимост от цената на въглеродните емисии), Фондът за иновации има за цел да създаде подходящи финансови стимули за дружествата и публичните органи да инвестират още сега в следващото поколение нисковъглеродни технологии и да даде на дружествата от ЕС стартово предимство, за да станат световни технологични лидери.

Съгласно най-новите предложения за осъществяване на Европейския зелен пакт Фондът ще бъде значително увеличен, за да насочи още повече инвестиции в революционни екологични технологии.

Фондът за иновации се изпълнява от Европейската агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA), а Европейската инвестиционна банка предоставя помощ за разработване на обещаващи проекти, които още не са готови за пълно кандидатстване.

Допълнителна информация тук:

Фонд за иновации

Портал за финансиране и възлагане на обществени поръчки

Информационен ден за новата покана за представяне на широкомащабни проекти

Европейски зелен пакт

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: