Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияСъвместно закупуване на газ: Първо заседание на Енергийната платформа на ЕС

Върни се назад

Назад

Съвместно закупуване на газ: Първо заседание на Енергийната платформа на ЕС

Съвместно закупуване на газ: Първо заседание на Енергийната платформа на ЕС

На 16 януари 2023 г. заместник-председателят Марош Шефчович председателства първото официално заседание на ad hoc управителния съвет на Енергийната платформа на ЕС. Съставена от високопоставени представители на държавите — членки на ЕС, от нея се очаква да улесни координацията на агрегирането на търсенето и съвместното закупуване на газ, както е договорено в новия регламент на ЕС за засилване на солидарността чрез по-добра координация на покупките на газ, трансграничния обмен на газ и надеждни референтни стойности за цените. На тази първа среща участниците направиха преглед на работата до момента и обсъдиха процеса на създаване на консорциум или консорциуми, отворени за газови компании и потребители на газ, с цел съвместно договаряне с международни доставчици на газ и осигуряване на по-добри цени за европейските потребители.

Заместник-председателят Шефчович  заяви:

Работим по строг график, за да се подготвим навреме за следващата зима и сезона за зареждане на газохранилищата. Ето защо насърчих държавите-членки бързо да се ангажират с ключови участници на пазара на национално равнище — първо, да идентифицират тези, които ще участват в платформата, и второ, да оценят количествата и местоназначението на газа, който ще бъде закупен чрез платформата. В същото време призовах индустрията да изрази интереса си да се присъедини към европейски консорциум. Целта е да се публикува съвкупното търсене, за да се привлекат оферти за предлагане в началото на пролетта, последвано от първото съвместно закупуване доста преди лятото.

Това първо заседание следва декемврийската кръгла маса на високо равнище, открита от председателя Фон дер Лайен и председателствана от заместник-председателя Шефчович. На 25 януари 2023 заместник-председателят ще покани представители на големи потребители на газ, като например керамичната, химическата и наторяващата промишленост, да обсъдят потенциалното им участие в платформата. Ad hoc управителният съвет ще заседава отново през февруари 2023 г.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: