Начало НовиниАнализиСъбитияСъвместно закупуване на газ: Първо заседание на Енергийната платформа на ЕС

Върни се назад

Назад

Съвместно закупуване на газ: Първо заседание на Енергийната платформа на ЕС

Съвместно закупуване на газ: Първо заседание на Енергийната платформа на ЕС

На 16 януари 2023 г. заместник-председателят Марош Шефчович председателства първото официално заседание на ad hoc управителния съвет на Енергийната платформа на ЕС. Съставена от високопоставени представители на държавите — членки на ЕС, от нея се очаква да улесни координацията на агрегирането на търсенето и съвместното закупуване на газ, както е договорено в новия регламент на ЕС за засилване на солидарността чрез по-добра координация на покупките на газ, трансграничния обмен на газ и надеждни референтни стойности за цените. На тази първа среща участниците направиха преглед на работата до момента и обсъдиха процеса на създаване на консорциум или консорциуми, отворени за газови компании и потребители на газ, с цел съвместно договаряне с международни доставчици на газ и осигуряване на по-добри цени за европейските потребители.

Заместник-председателят Шефчович  заяви:

Работим по строг график, за да се подготвим навреме за следващата зима и сезона за зареждане на газохранилищата. Ето защо насърчих държавите-членки бързо да се ангажират с ключови участници на пазара на национално равнище — първо, да идентифицират тези, които ще участват в платформата, и второ, да оценят количествата и местоназначението на газа, който ще бъде закупен чрез платформата. В същото време призовах индустрията да изрази интереса си да се присъедини към европейски консорциум. Целта е да се публикува съвкупното търсене, за да се привлекат оферти за предлагане в началото на пролетта, последвано от първото съвместно закупуване доста преди лятото.

Това първо заседание следва декемврийската кръгла маса на високо равнище, открита от председателя Фон дер Лайен и председателствана от заместник-председателя Шефчович. На 25 януари 2023 заместник-председателят ще покани представители на големи потребители на газ, като например керамичната, химическата и наторяващата промишленост, да обсъдят потенциалното им участие в платформата. Ad hoc управителният съвет ще заседава отново през февруари 2023 г.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: