Начало НовиниАнализиСъбитияСъживяване на въглищна централа в Австрия

Върни се назад

Назад

Съживяване на въглищна централа в Австрия

Съживяване на въглищна централа в Австрия

Топлоцентрала в Мелах, южно от Грац, е последната централа на въглища в Австрия. През пролетта на 2020 г. там за последен път са използвани въглища за производство на електроенергия.  „Мелах“, която е собственост на VERBUND, е високоефективна топлоелектрическа централа. Съгласно информация от сайта на VERBUND, топлофикационната централа се отличава с ниските си специфични емисии (360 t CO2/GWh) и се използва предимно, когато метеорологичните условия не позволяват използването на вятърни електроцентрали и фотоволтаични системи. Два машинни агрегата, всеки от които се състои от газова турбина и последващ парен котел с парна турбина, произвеждат 832 MW електрическа енергия. Това осигурява обща ефективност от 59 %. Освен това до 400 MW топлинна енергия могат да се доставят на град Грац чрез централно топлоснабдяване.

Сега централта ще бъде преоборудвана нaново, за да може да изгаря въглища в извънредни ситуации, когато няма достатъчно газ, съобщи австрийската информационна агенция APA. Федералното правителство на Австрия се е договорило за това с групата Verbund. Преустройството ще отнеме месеци и групата на Вербунд работи без прекъсване по него.

В неделя сутринта (19.06.2022) OMV съобщи, че както и през предходните дни, в Австрия се доставя около половината от обичайното количество газ. Търсенето на газ в момента е доста слабо, но липсващите количества могат лесно да бъдат заменени чрез покупки на спот пазара, обясни OMV. Доставките на газ са осигурени, газовите хранилища на OMV в Австрия с общ капацитет от 25 289 GWh вече са запълнени на 64%.

Министерството на опазването на климата подчерта, че в средата на юни Австрия вече е складирала в газохранилища 39% от годишното си потребление. Това поставя Австрия на второ място в ЕС по отношение на съхранението. Капацитетът за съхранение от около 95 тераватчаса (TWh) отговаря на нуждите за цяла година, което дава на Австрия един от най-големите капацитети за съхранение в ЕС. През летните месеци нуждите от газ в Австрия са около 4-6 тераватчаса, а през зимните месеци – 10-12 тераватчаса. Целта е резервоарите за съхранение да бъдат запълнени на 80 % до 1 ноември 2022 г.

Понастоящем в газохранилищата на австрийска територия се съхранява газ с енергийно съдържание над 38 TWh – с изключение на хранилището в Хайдах, което е свързано само с германската газопреносна мрежа, цифрата е над 33 TWh.

Източник: APA

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: