Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияСъживяване на въглищна централа в Австрия

Върни се назад

Назад

Съживяване на въглищна централа в Австрия

Съживяване на въглищна централа в Австрия

Топлоцентрала в Мелах, южно от Грац, е последната централа на въглища в Австрия. През пролетта на 2020 г. там за последен път са използвани въглища за производство на електроенергия.  „Мелах“, която е собственост на VERBUND, е високоефективна топлоелектрическа централа. Съгласно информация от сайта на VERBUND, топлофикационната централа се отличава с ниските си специфични емисии (360 t CO2/GWh) и се използва предимно, когато метеорологичните условия не позволяват използването на вятърни електроцентрали и фотоволтаични системи. Два машинни агрегата, всеки от които се състои от газова турбина и последващ парен котел с парна турбина, произвеждат 832 MW електрическа енергия. Това осигурява обща ефективност от 59 %. Освен това до 400 MW топлинна енергия могат да се доставят на град Грац чрез централно топлоснабдяване.

Сега централта ще бъде преоборудвана нaново, за да може да изгаря въглища в извънредни ситуации, когато няма достатъчно газ, съобщи австрийската информационна агенция APA. Федералното правителство на Австрия се е договорило за това с групата Verbund. Преустройството ще отнеме месеци и групата на Вербунд работи без прекъсване по него.

В неделя сутринта (19.06.2022) OMV съобщи, че както и през предходните дни, в Австрия се доставя около половината от обичайното количество газ. Търсенето на газ в момента е доста слабо, но липсващите количества могат лесно да бъдат заменени чрез покупки на спот пазара, обясни OMV. Доставките на газ са осигурени, газовите хранилища на OMV в Австрия с общ капацитет от 25 289 GWh вече са запълнени на 64%.

Министерството на опазването на климата подчерта, че в средата на юни Австрия вече е складирала в газохранилища 39% от годишното си потребление. Това поставя Австрия на второ място в ЕС по отношение на съхранението. Капацитетът за съхранение от около 95 тераватчаса (TWh) отговаря на нуждите за цяла година, което дава на Австрия един от най-големите капацитети за съхранение в ЕС. През летните месеци нуждите от газ в Австрия са около 4-6 тераватчаса, а през зимните месеци – 10-12 тераватчаса. Целта е резервоарите за съхранение да бъдат запълнени на 80 % до 1 ноември 2022 г.

Понастоящем в газохранилищата на австрийска територия се съхранява газ с енергийно съдържание над 38 TWh – с изключение на хранилището в Хайдах, което е свързано само с германската газопреносна мрежа, цифрата е над 33 TWh.

Източник: APA

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: