Начало НовиниАнализиСъбитияСъстояние на пазарите на електроенергия и природен газ в ЕС

Върни се назад

Назад

Състояние на пазарите на електроенергия и природен газ в ЕС

Състояние на пазарите на електроенергия и природен газ в ЕС

Европейската обсерватория в областта на енергетиката публикува Доклади за пазарите на електрическа енергия и на природен газ за третото тримесечие на 2010 година.

Пазари на електроенергия

Акценти

В началото на третото тримесечие на 2010 г. топлото време в много от европейските страни се отрази в повишение на използваната електрическа енергия за охлаждане в бита. В същото време (Юли 2010) в някои страни се наблюдава намалена наличност на ядрена енергия. Тези два фактора се отразяват в посока увеличение на пазарните цени на електрическата енергия на много от европейските пазари.

През август поради намалена консумация в индустриалния сектор и преминаване на топлата вълна цените на електрическата енергия спадат. През септември ценовите равнища отново се повишават. Цените на електрическата енергия са изключително ниски на френския пазар, което води до значителен износ за съседните страни. До края на третото тримесечие на повечето от наблюдаваните пазари месечните цени достигат най-високите си нива от началото на 2009 г.

Третото тримесечие на годината се характеризира със сезонно ниска консумация на електрическа енергия. Въпреки това, регистрираното количество търгувана енергия през 2010 година е с 8% по-високо от това през 2009 г. Освен на топлото време, това се дължи и на съживяване на икономическите дейности в повечето от европейските страни.

Месечните цени на горивата (спот и форуърдни) достигат своите най-високи стойности в периода юни – юли 2010 г. като през останалата част от третото тримесечие на годината те леко спадат.

Фокус на доклада за третото тримесечие на 2010 е производството на електрическа енергия от водни централи.

Нови теми в доклада

• Включена е информация за унгарската електроенергийна борса – HUPX, която стартира работа с търговия „ден – напред“ на 20 юли 2010 г.
• Изчислен е нов показател – cooling degree days (CDDs) за изчисляване на битовото потребление за охлаждане през летния период.
• Включени са диаграми за проследяване на събития „Потоци срещу различия в цените”, които проследяват появата и големината на обратни/неблагоприятни потоци на електрическа енергия на избрани трансгранични точки. Такива потоци се наблюдават, когато потокът на енергия е от пазар с по-високи цени към такъв с по-ниски.

Пазари на природен газ

Акценти

През третото тримесечие на 2010 ясно се наблюдава премахване на връзката между спот цените на US Henry Hub и на европейските хъбове. Периода се характеризира с повишено производство на природен газ в САЩ, отразяващо се в намаление на необходимостта от внос на втечнен природен газ (LNG) и съответно – по-голямо количество LNG, налично за европейския пазар.

За същия период спот цените в Европа са засегнати от отпадане на газопровода на швейцарската Transitgas, който пренася газ от Северозападна Европа за Италия. Това лишава Италия от 17% от общия внос на природен газ в страната. Същевременно наличността на този природен газ в други части от Северна Европа се отразява стабилизиращо за спот цените на тези пазари.

Нови теми в доклада

За първи път са представени конкретни сравнения между спот цените на хъбовете, спот LNG цени и граничните цени, които се считат за представителни за дългосрочните договори за доставки на природен газ, базирани на цените на нефта. Наблюденията показват, че на северните европейски пазари цените на хъбовете и LNG са сравнително по-ниски от тези по дългосрочните договори. През третото тримесечие на 2010 г. могат да се наблюдават разлики от 60% между средните спот цени на хъбовете и тези по дългосрочни договори.

Още по темата:

 Доклад за пазарите на електроенергия
 Доклад за пазарите на природен газ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: