Начало НовиниАнализиСъбитияТърсят се € 1100 млрд. за енергийна инфраструктура

Върни се назад

Назад

Търсят се € 1100 млрд. за енергийна инфраструктура

Търсят се € 1100 млрд. за енергийна инфраструктура

Идеята е чрез “Europe 2020 Project Bond Initiative” да се осигури подкрепа за проектни компании чрез издаването на облигации за финансиране на мащабни инфраструктурни проекти. Целта на инициативата е да привлече допълнително частно финансиране за инфраструктурни проекти чрез подобряване на дълговия рейтинг на проектни компании, чрез което да се създаде възможност да бъдат емитирани облигации за институционални инвеститори. Ключовата роля на Комисията ще бъде в споделяне на риска с  Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), което ще позволи да предоставят подобрения на кредитоспособността.

На 4 февруари 2011 г., Генерална Дирекция  ECFIN и ЕИБ започнаха консултации, за да получат обратна връзка от участниците на пазара и вземащите решения  по отношение на този нов инструмент. Планът е да има  готово предложение до края на юни 2011 г. в рамките на следващата многогодишната финансова рамковата програма, което да позволи “Europe 2020 Project Bond Initiative” да започне да функционира през 2014 година.

Съгласно инфраструктурния пакет на ЕС, обществените и частните организации в държавите-членки ще трябва да похарчат около € 400 млрд. за разпределителни мрежи и интелигентни мрежи, други € 200 млрд. за преносни мрежи, както и € 500 млрд. за обновяване и изграждане на нови производствени мощности в периода до 2020 година. Това, съчетано с ограничителната ситуация на капиталовите пазари, подчертава, че някакъв вид държавна гаранция ще бъде необходима за привличане на частни инвестиции.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: