Начало НовиниАнализиСъбитияУдвояване на инвестициите в електроразпределението или Европа губи надпреварата за Net Zero

Върни се назад

Назад

Удвояване на инвестициите в електроразпределението или Европа губи надпреварата за Net Zero

Удвояване на инвестициите в електроразпределението или Европа губи надпреварата за Net Zero

Разпределетелните мрежи на Европа трябва спешно да бъдат модернизирани, за да позволят масивна електрификация на транспорта, отоплението и индустрията, да интегрират ВЕИ и да устоят на зачестилите екстремни климатични и кибер заплахи. Проучването на Евроелектрик Grids for Speed демонстрира, че инвестициите в разпределителни мрежи трбва да се повишат от средно 33 милиарда евро до 67 милиарда евро годишно от 2025 до 2050 г., равни на около 20% от това, което ЕС е похарчил за внос на фосилни горива през 2023. Осъвременяването на мрежата ще създаде повече от 2 милиона работни места, ще доведе до по-големи икономии на енергия и ще осигури по-надеждно електроснабдяване, като същевременно ще ускори декарбонизацията на европейската икономика.

Промените в обществото променят енергийната система на Европа с разрушителна скорост. До 2050 г. електроенергията ще съставлява 60% от крайното потребление на енергия в сравнение с 23% днес, ВЕИ мощностите ще са се увиличили шест пъти спрямо 2020 г., като 70% от производството и съхранението на енергия от възобновяеми източници ще се присъединяват на ниво разпределение. Заявките за присъединяване се увеличават по-бързо от модернизацията на мрежата и ще продължат да нарастват с напредването на електрификацията на секторите за крайно потребление. Това развитие води до натоварване на мрежата.

За да се намали напрежението и да се даде възможност за осъществяване на енергийния преход, годишните инвестиции в нова и модернизирана инфраструктура, както и в дигитализация, трябва да достигнат 67 млрд. евро от 2025 г. до 2050 г., което е около 0,4% от БВП на ЕС. Новите перспективни мрежови стратегии, като изпреварващи инвестиции, оптимално управление на активите и гъвкавост на мрежата, биха могли да намалят тази сума до 55 млрд. евро годишно, ако се прилагат правилно. Ако тези инвестиции не бъдат осъществени, това би застрашило 74% от бъдещото присъединяване на ключови технологии за декарбонизация, като например електрически превозни средства (ЕПС), термопомпи и възобновяеми енергийни източници.

„За успешен енергиен преход ЕС се нуждае от огромни количества допълнителен мрежови капацитет. Обемът на инвестициите за операторите на разпределителни системи трябва да се удвои. Въпреки че това ще изисква значително увеличаване на разходите, цената на отказа от инвестиране е още по-висока. За да успеем, се нуждаем от атрактивна възвръщаемост за инвеститорите, за да могат да финансират модернизацията на мрежите, от технологии и бърза електрификация, за да управляваме разходите за разпределение„ казва президентът на Eurelectric и главен изпълнителен директор на E.ON Леонхард Бирнбаум.

Увеличаването на инвестициите в мрежата изисква двойно усилие. Националните регулаторни органи трябва да прилагат договореното законодателство – като Европейския план изпреварващи инвестиции в мрежите – и същевременно да адаптират регулаторния режим, за да подкрепят нарастването на инвестициите. Това означава премахване на ограниченията за инвестициите, ускоряване на процедурите за издаване на разрешения и възлагане на обществени поръчки за мрежови проекти и намаляване на риска за инвестициите, за да се стимулира частното финансиране, като същевременно се отвори възможност за публично финансиране чрез бюджета на ЕС.

Устойчивостта на мрежата в бъдеще зависи и от способността на веригата за доставки да се разширява. Дори и да бъдат осигурени необходимите инвестиции, настоящият недостиг на мед, недостигът на таланти, удълженото време за производство и разходите за трансформатори могат да възпрепятстват развитието на инфраструктурата.

Подобни пречки трябва да бъдат бързо преодолени чрез стратегическо планиране, засилено сътрудничество между европейските политици и електроенергийната индустрия, както и нови инициативи за обучение с цел рационализиране на образователните сертификати и осигуряване на квалифицирана работна сила.

Eurelectric призовава политиците както на национално, така и на регионално ниво да осигурят инвестиции в мрежи, да укрепят веригите за доставки и да разгърнат обществените ползи от „Grids for Speed“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: