Начало НовиниАнализиСъбитияУсъвършенстване на производството на чисти технологии

Върни се назад

Назад

Усъвършенстване на производството на чисти технологии

Усъвършенстване на производството на чисти технологии

Глобалният производствен капацитет за фотоволтаици днес вече отговаря на необходимото през това десетилетие за постигане на нулеви нетни емисии, а капацитетът за батерии е близо до него, се посочва в доклад доклад на Международната агенция по енергетика, публикуван днес. Бумът на инвестициите в производството на технологии за чиста енергия, особено фотоволтаици и батерии, се превръща в мощна икономическа движеща сила в световен мащаб, създавайки нови промишлени и трудови възможности.

В първия по рода си анализ Advancing Clean Technology Manufacturing се констатира, че глобалните инвестиции в производството на пет ключови технологии за чиста енергия – фотоволтаични, вятърни, батерии, електролизери и термопомпи – са нараснали до 200 млрд. щатски долара през 2023 г., което представлява увеличение с повече от 70% спрямо 2022 г. и около 4% от световния ръст на БВП.

Разходите за производство на фотоволтаици са се увеличили повече от два пъти през миналата година, докато инвестициите в производството на батерии са нараснали с около 60%. В резултат на това капацитетът за производство на фотоволтаични модули днес вече съответства на необходимия през 2030 г. въз основа на сценария на МЕА за нулеви нетни емисии. Ако се включат обявените проекти, производственият капацитет на акумулаторните батерии е 90% от капацитета за задоволяване на целта за нулеви нетни емисии в края на това десетилетие.

Докладът констатира, че много от проектите в процес на подготовка скоро ще бъдат пуснати в експлоатация. Около 40% от инвестициите в производството на чиста енергия през 2023 г. са били в съоръжения, които трябва да влязат в експлоатация през 2024 г. При батериите този дял достига 70%.

Производството на чиста енергия все още е доминирано от няколко региона. В Китай например понастоящем се намира над 80% от световния капацитет за производство на фотоволтаични модули. Въпреки това в доклада се посочва, че производството на акумулаторни клетки може да стане по-малко географски концентрирано до края на това десетилетие; ако всички обявени проекти бъдат реализирани, Европа и Съединените щати могат да достигнат по около 15% от световния инсталиран капацитет до 2030 г.

Нови данни и анализи, основани на оценки на ниво завод на повече от 750 съоръжения, показват, че Китай остава най-евтиният производител на всички технологии за чиста енергия. Изграждането на съоръжения за производство на батерии, вятърна енергия и фотоволтаици обикновено е с 20-30% по-скъпо в Индия, отколкото в Китай, и със 70-130% по-скъпо в САЩ и Европа. Въпреки това се смята, че по-голямата част от общите производствени разходи за тези технологии (70-98%) се дължи на оперативните разходи, които включват ресурси като енергия, труд и материали – което означава, че разликите в производствените разходи, наблюдавани днес, не са неизменни и могат да бъдат повлияни от политиката.

Докладът – изготвен в отговор на искане от страна на лидерите на Г-7 през 2023 г. – предоставя насоки за изготвянето на индустриални стратегии със силен акцент върху производството на чиста енергия. Като признава, че няма универсален подход, той излага ръководни принципи, които могат да послужат за основа на бъдещото планиране.

Документът „Advancing Clean Technology Manufacturing“ (Усъвършенстване на производството на чисти технологии) включва прозрения, събрани по време на диалога на високо равнище относно диверсификацията на производството на чисти технологии, проведен в централата на МАЕ в Париж през ноември 2023 г. Той също така се основава на анализ, извършен като част от последното издание на водещата технологична публикация на МАЕ – „Перспективи за енергийни технологии“, както и на два специални брифинга за производството на чисти технологии, публикувани миналата година.

Можете да прочетете пълния доклад тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: