Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияФалити очакват 2/3 от енергийните доставчици в UK до пролетта

Върни се назад

Назад

Фалити очакват 2/3 от енергийните доставчици в UK до пролетта

Фалити очакват 2/3 от енергийните доставчици в UK до пролетта

Bulb Energy – седмият по големина енергиен доставчик в Обединеното кралство – ще влезе в режим на „специална администрация“ след финансови затруднения, съобщава BBC News. Bulb е „най-голямата британска енергийна компания, изправена пред трудности след рязкото покачване на цените на газа на едро тази година“, според изданието. В него се добавя, че компанията ще се управлява директно от правителството чрез регулатора Ofgem – мярка, която никога не е била използвана преди и се използва само когато Ofgem не може да намери друга компания, която да поеме клиентите на енергийната фирма.

Очевидно огромният пазарен дял на Bulb би поставил под риск финансовата стабилност на който и да е от досега номинираните от регулатора доставчици от последна инстанция. Именно за такива случаи е създаден режимът на специална администрация, чиято цел е да избегне домино-ефект на лавинообразни фалити в индустрията. По време на действие на този режим правителството може да предоставя заеми и грантове на компанията, докато нейното бъдеще се изясни – дали придобиване от друга компания или продажба на дялове от бизнеса или клиентите на друга фирма.

„Клиентите на Bulb не трябва да се притесняват – Bulb ще продължи да работи нормално“, казва Ofgem. „Клиентите няма да усетят смущения в доставките си и техните фактури и тарифи ще останат съгласно договореното. Служителите на Bulb ще продължават да отговарят на обаждания и запитвания.“ Специалната административна мярка се използва само ако Ofgem не може да намери друга компания, която да поеме клиентите на енергийна фирма. Регулаторът заявява, че планира да подаде иск до съда за назначаване на администратор (в българското енергийно законодателство това е широко обсъжданата преди 6-7 години фигура на специален управител), който да управлява компанията. Според Press Association Bulb уверява, че енергийните доставки са „сигурни и всички кредитни баланси са защитени“ и тя ще продължи да снабдява своите 1,7 милиона клиенти, докато специалните администратори разработят дългосрочен план за изход от ситуацията.

Financial Times нарича Bulb „най-голямата жертва“ на „енергийната криза“ в Обединеното кралство, а Guardian подчертава, че „спасителният пояс“ за компанията ще „бъде платен с публични средства от данъкоплатците“. Според Guardian, Bulb се е показала особено умела в привличането на нови клиенти чрез разточителни бонуси, обещания за ниски цени и не съвсем реални зелени/ВЕИ-оферти, но добавя, че според конкурентните доставчици „и зелените претенции, и набирането на капитал от компанията са били неустойчиви, тъй като са базирани на greenwashing и „твърде добри, за да са истина“ цени на енергията, с единствената цел да гарантират агресивен растеж.

Новини като тази подхранват нарастващата загриженост за бъдещето на пазара в Обединеното кралство, като разходите се очаква да се повишават още повече, когато зимата „започне да хапе“. 

Само днес британският регулатор прекрати дейността и отне лицензите за търговия на още 4 енергийни компании и  прехвърли клиентите им към шестте най-големи доставчици (по същество това са т.нар. исторически или традиционни доставчици), функциониращи в рамките на ценовата криза като доставчици от последна инстанция. За други четири доставчика, за които предварителни разследвания за несъстоятелност и невъзможност да изпълняват задълженията си бяха отворени почти по същото време (12 ноември 2021 г.), все още предстои окончателно решение, но състоянието им не вдъхва оптимизъм. С това броят на доставчиците, изхвърлени от пазара за последните три месеца от август насам, надхвърля 21, в резултат на решението на Ofgem да определи таван на цените, което ги постави в невъзможност да поемат със собствени средства огромните пикове в цените на природен газ и съответно на електроенергия.

Според оценката на кредитния риск на една от големите британски счетоводни кантори, оповестена миналата седмица, която се базира на изискванията на Ofgem за доказване на финансова стабилност и надеждност на доставчиците, до пролетта се очаква две трети от компаниите, снабдяващи енергийните пазари на дребно в Обединеното кралство да фалират, поради невъзможност да си гарантират кредити, с които да погасяват не само плащанията за енергия за своите клиенти, но и задълженията си по схемата за Feed-in-Tariffs или за зелени гаранции за произход за насърчаване на ВЕИ.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: