Начало НовиниАнализиСъбитияФедералната агенция за мрежите с подготовка за необходимия резерв на мрежата за зимa 2023/2024 г.

Върни се назад

Назад

Федералната агенция за мрежите с подготовка за необходимия резерв на мрежата за зимa 2023/2024 г.

Федералната агенция за мрежите с подготовка за необходимия резерв на мрежата за зимa 2023/2024 г.

В края на април 2023 г. Федералната агенция за мрежите потвърди необходимия резерв на мрежата в Германия за зимното полугодие на 2023/2024 г.

Доставките на електроенергия през следващата зима са толкова сигурни, колкото сме свикнали от много години„, казва Клаус Мюлер, председател на Федералната мрежова агенция. „Предизвикателството за стабилността на системата не е т.нар. тъмно затишие, а ситуацията с високо потребление на юг и голямо производство на енергия от възобновяеми източници на север. Това още веднъж показва, че бързото разширяване на мрежата е от съществено значение за енергийния преход и повишава сигурността на мрежата.“

Изисквания за резерв на мрежата за 2023/2024 г.

На 22 март 2023 г. операторите на преносни системи в Германия са представили на Федералната агенция за мрежите за потвърждение своите системни анализи и изисквания за резервни електроцентрали в мрежата. Федералната мрежова агенция потвърди общото изискване от 4 616 мегавата за предстоящата зима на 2023/2024 г. По този начин изискването за мрежови резерв за предстоящата зима е по-ниско, отколкото през предходните години. През зимата на 2022/2023 г. то е било 8 264 мегавата, а през зимата на 2021/2022 г. – 5 670 мегавата. Това обаче не е успех, защото е резултат единствено от факта, че предишните резервни електроцентрали са се върнали на пазара поради Закона за поддържане на заместващите електроцентрали от 2022 г. и по този начин логично намаляват необходимия резерв в чисто аритметичен план. От гледна точка на мрежата, решаващият фактор е прогнозираното търсене на редиспечиране в критичен час в размер до 19,5 GW. То се покрива съвместно от пазарните електроцентрали, вътрешните и външните резерви на мрежата.

Делът от търсенето на мрежови резерви, покрит от националните централи в размер на 3 282 мегавата, се осигурява от германските мрежови резервни електроцентрали с инсталирана мощност 3 636 мегавата. Системните анализи показват също така, че както и през предходната година, част от търсенето на мрежови резерви в размер на 1 334 мегавата ще трябва да бъде покрито от чуждестранни електроцентрали (2022 г.: 1 424 мегавата). За да осигурят това изискване, операторите на преносни системи ще поискат от операторите на електроцентрали с обекти в чужбина да заявят интереса си за включване на техните централи в резерва на мрежата до 15 май 2023 г. След това операторите на преносни системи ще проведат съответните преговори за сключване на договори в координация с Федералната агенция за мрежите.

Производствен капацитет за стабилност на мрежата

Целта на поддържането на мрежов резерв е да се предотврати претоварването на преносната мрежа, което се дължи на все още недостатъчното разширяване на мрежата. За тази цел производството на електроенергия нагоре по веригата от предстоящото тясно място в мрежата се намалява и същевременно се увеличава производството надолу по веригата.

Този механизъм за балансиране, наречен „редиспечинг“, първоначално се извършва с електроцентрали, работещи на пазара. В определени ситуации в мрежата обаче тези електроцентрали не са достатъчни, за да облекчат мрежата. В тези случаи трябва да се използват допълнителни резервни електроцентрали в мрежата. Вътрешният мрежов резерв се състои от електроцентрали, за които е подадено уведомление за извеждане от експлоатация, които са от значение за системата и поради това не могат да бъдат спирани. Резервът на чуждестранната мрежа се състои от електроцентрали, които са договорно задължени специално за тази цел.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: