Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияФингрид ще увеличи инвестициите в мрежа до 3 милиарда евро

Върни се назад

Назад

Фингрид ще увеличи инвестициите в мрежа до 3 милиарда евро

Фингрид ще увеличи инвестициите в мрежа до 3 милиарда евро

Инвестициите на Fingrid в електроенергийна мрежа ще се увеличат спрямо прогнозите и оценките от миналогодишния десет годишен план от над 2 милиарда евро до приблизително 3 милиарда евро през следващите десет години. Нарастването на инвестициите в основната мрежа се дължи на електрификацията на обществото и по-високото потребление на електроенергия. Промишлеността, градското отопление и транспортът се електрифицират с бързи темпове, което допринася за изпълнението на целта Финаландия да стане въглеродно неутрална.

Силната мрежа и производството на електроенергия от възобновяеми източници са основни конкурентни фактори за Финландия. Ние инвестираме в основната мрежа с цел да дадем възможност за постигане на целите за климата и да реализираме индустриални инвестиции, разчитащи на чиста енергия за създаване на благосъстояние“, казва Аста Сихвонен-Пунка, старши вицепрезидент на Fingrid.

Производството на електроенергия от възобновяеми източници изисква инвестиции в мрежа и доприняася за по-висока конкурентоспособност на Финландия

Производството на електроенергия от възобновяеми източници се изгражда с рекордни темпове: само миналата година Fingrid имаше повече от 50 текущи проекта за подстанции и множество проекти за преносни линии, които ще позволят до 4500 мегавата вятърни връзки към основната мрежа. В допълнение към вятърната енергия на сушата, интересът към свързването на офшорната вятърна енергия и производството на слънчева енергия към основната мрежа рязко нараства.

Броят на запитванията относно главните мрежови връзки за промишлени съоръжения, използващи чиста енергия, се е увеличил значително. Напоследък има особен интерес към производството на водород. Финландия има отличен потенциал за производство на значителни количества чист и конкурентоспособен водород. Очаква се броят на финландските водородни проекти да се увеличи през следващите години, тъй като европейското търсене на чист водород вероятно ще нарасне. Освен това във Финландия се изграждат големи, енергоемки центрове за данни и батерии.

Укрепване на трансграничните връзки и увеличаване на капацитета за пренос на електроенергия във Финландия

Растежът на инвестициите се дължи на целта за изграждане на нови трансгранични връзки със Швеция и Естония в началото на 2030 г.. Връзките ще подобрят ефективността на пазара на електроенергия и ще насърчат баланса в енергийна система, доминирана от вятърна енергия. Най-важната основна инвестиция в мрежата на това десетилетие е линията Aurora, нова електропреносна връзка между Финландия и Швеция. Строителството ще започне от финландска страна тази година, а връзката ще бъде завършена през 2025 г.

Има и планове за изграждане на четвърта интерконекторна връзка със Швеция, известна като Aurora Line 2, в началото на 2030 г. Освен това Fingrid планира трета линия за предаване на Estlink HVDC между Финландия и Естония. Връзката може да бъде изградена в началото на 2030 г..

графика: План за инвестиции на Fingrid

 

За повече инфорация: Fingrid

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: